AgriWatch

Dansk klimapulver dumper - men ny version er på vej

En del af det metanreducerende fodermiddel til kvæg ”stof X” ender i mælken, viser flere forsøg, og derfor arbejdes der videre med en ny udgave af tilsætningsstoffet. Det forventes dog ikke at kunne bruges af økologer.

Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Det er usandsynligt, at det danske fodermiddel ”stof X” kan blive godkendt af EU-organet EFSA til brug i køer.

Sådan lyder det fra Mette Olaf Nielsen, der er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet, ifølge Landbrugsavisen.

Forsøg viste nemlig, at stoffet endte i køernes mælk, og derfor arbejdes der nu videre på en version to.

Mindre forsøg med den nye udgave ”stof X2” har vist en reduktion i metanudledningen på 25 pct. ved 20 mg. per kilo tørstof, uden reducerer mælkeydelse og fodereffektivitet. Det forventes derfor, at stof X2 kan blive godkendt til drøvtyggere inkl. malkekøer . Dog ikke økologiske.

Ud over Aarhus Universitet er Københavns Universitet, Vilofoss, DLG, Lactobio, Seges, Arla Foods og Danish Crown partnere i forskningen om det foderstoffet.

Danske forskere med skelsættende nyt i forsøg med ombejlet klimapulver

AgriWatch kunne tirsdag fortælle, at to danske forskere fra Aarhus Universitet er kommet med banebrydende nyt i forsøg med det andet metanreducerende tilsætningsstof Bovaer.

Som de første i verden har to forskere fundet frem til, at en for stor dosis af foderstoffet Bovaer risikerer at have negative effekter på mælkeydelse og foderoptag, hvis en dansk malkeko får et halvt gram for meget.

Det viser sig, at den hidtil forventede dosis af det metanreducerende stof, er alt for krads til danske malkekøer.

Et resultat, der har været enormt vigtigt at nå frem til, inden produktet ville komme på markedet, fortæller projektlederen bag blandt andet til AgriWatch.

Arla starter pilotprojekt med ombejlet klimapulver: 20.000 køer kan indgå næste år

Formand: Derfor er DLG’s nye strategi hele otte år lang

Mere fra AgriWatch

L&F i svar til DLG: Det, I beder om, findes ikke

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer kan ikke umiddelbart imødekomme DLG’s ønske om et ændret medlemskab. Det, som grovvarekoncernen har ønsket, er ikke på hylderne, lyder det. Dermed skal der træffes et valg inden nytår.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch