AgriWatch

Analytikere: Ukrainsk kornkorridor vil udløse fald i råvarepriser

En eksportkorridor kan være på vej i Ukraine, og det kan få råvarepriserne til at falde igen, vurderer analytikere.

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS / X03345

Hvis det lykkes at etablere en korridor, der kan genoptage den ukrainske eksport af landbrugsråvarer via Sortehavet, vil råvarepriserne ifølge to analytikere falde.

Det skriver Børsen.

Ole S. Hansen, råvareanalytiker i Saxo Bank, forventer høje råvarepriser i løbet af efteråret og vinteren - medmindre, en eksportkorridor fra Ukraine bliver en realitet. I så fald estimerer han et dyk i råvarepriserne på 5-10 pct.

“Får vi en aftale om en ukrainsk korridor, har vi en ny situation. Så tror jeg, vi ville kunne stå vinteren i møde. Det bør alt andet lige være med til at stabilisere markedet,” siger Ole S. Hansen til Børsen.

Vurderingen deles af Anders Mortensen, der er råvareanalytiker i fondsmæglerselskabet Agrocura.

Over 20 millioner ton korn vurderes at være lagret i ukrainske siloer.

Hvedeprisen toppede i maj, hvor den snittede 430 euro pr., men siden er den faldet og lukkede onsdag i 340 euro pr. ton.

Ukraine er en af verdens største eksportører af hvede. Men Ruslands angreb på Ukraine har afskåret de ukrainske eksportører i at få sejlet deres korn ud via Sortehavet, fordi den russiske hær kontrollerer det meste af den ukrainske kyst, mens Ukraine har placeret miner for at beskytte sig.

De seneste dage har Ukraine og Rusland - med Tyrkiet som mægler - forhandlet om en eksportkorridorer. Ruslands præsident, Vladimir Putin, krævede onsdag, at vestlige sanktioner mod Rusland, som han hævder hindrer landets korneksport, må fjernes.

”Vi vil sikre eksporten af ukrainsk korn, men vi går ud fra, at alle restriktioner knyttet til luftleverancer for eksport af russisk korn så vil blive ophævet,” sagde Putin.

Hvedeprisen er faldet over 20 pct. siden toppen i maj. Screendump: Barchart
Hvedeprisen er faldet over 20 pct. siden toppen i maj. Screendump: Barchart

Agrocuras kundechef for råvarer, Henrik Andresen, fortalte mandag til AgriWatch, at prisen på hvede kan komme meget længere ned.

”Vi forventer, at elevatorturen fortsætter nedad. Vi forventer, at hvedeprisen kan komme ned i 250 euro per ton inden for den næste måned,” lød vurderingen.

Råvarepriserne styrtdykker: ”Elevatorturen fortsætter længere ned”

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch