Putin: Vesten må fjerne sanktioner mod russisk korneksport

”Vi vil sikre eksporten af ukrainsk korn,” siger Putin efter drøftelser i Teheran og opstiller betingelser.
Foto: MIKHAIL METZEL/AFP / SPUTNIK
Foto: MIKHAIL METZEL/AFP / SPUTNIK
AF RITZAU

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kræver, at vestlige sanktioner mod Rusland, som han hævder hindrer landets korneksport, må fjernes.

”Vi vil sikre eksporten af ukrainsk korn, men vi går ud fra, at alle restriktioner knyttet til luftleverancer for eksport af russisk korn så vil blive ophævet,” siger Putin.

Det er ikke første gang, at Putin kræver vestlige sanktioner fjernet til gengæld for at sikre eksport af russisk korn.

”Amerikanerne har stort set ophævet restriktioner for tilførsel af russisk gødning til det internationale marked. Hvis de ønsker at forbedre situationen på det internationale marked for fødevarer, håber jeg, at det samme vil ske med levering af russisk korn til eksport,” siger den russiske leder.

Avisen Financial Times citerer onsdag kilder for, at Ukraine og Rusland er kommet nærmere en aftale, som muliggør eksport af millioner ton ukrainsk korn, som er blevet blokeret af russerne under krigen.

Putin har signaleret, at leverancer af naturgas gennem den russisk-tyske gasrørledning Nord Stream 1 vil blive genoptaget denne uge.

Men han antyder, at mængden af gas, der flyder gennem gasrørledningen kun kommer på 20 procent af kapaciteten i næste uge, hvis komponenter, som blokeres af vestlige sanktioner ikke leveredes til Rusland.

Det handler konkret om turbiner, som er på vej fra Canada.

Putin takkede i Teheran den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, for som mægler at bestræbe sig på at få gang i eksporten af ukrainsk hvede.

Det gjorde han efter et møde mellem Iran, Tyrkiet og Rusland i den iranske hovedstad, Teheran.

Ukraine er en af verdens største eksportører af hvede. Men Ruslands angreb på Ukraine har afskåret de ukrainske eksportører i at få sejlet deres korn ud via Sortehavet, fordi den russiske hær kontrollerer det meste af den ukrainske kyst.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også