AgriWatch

Aftale om kornkorridor i Ukraine nærmer sig

Fredsaftale for Syrien og korneksport fra Ukraine dominerer topmøde i Irans hovedstad, Teheran.

Tyrkiet præsident, Recep Tayyip Erdogan, og Irans ultrakonservative præsident, Ebrahim Raisi, ses herved i Teheran tidligt tirsdag dag, inden de skulle mødes med præsident Vladimir Putin. | Foto: Wana News Agency/VIA REUTERS / X07016

Tyrkiet siger, at en kornkorridor fra Ukraine er et ”sandsynligt resultat” af et møde mellem præsident Vladimir Putin og præsident Recep Tayyip Erdogan i Iran tirsdag.

”Der er kun mindre problemer at løse,” sagde regeringskilder i Ankara forud for topmødet i den iranske hovedstad.

Irans ultrakonservative præsident, Ebrahim Raisi, bød tirsdag præsident Vladimir Putin velkommen i Teheran, da den russiske leder indledte sit første besøg i Mellemøsten, siden Rusland invaderede Ukraine i februar.

Ved topmødet i Teheran deltager også Tyrkiets leder, som ud over korneksport fra Ukraine har fokus på udviklingen i Syrien.

Både Rusland og Ukraine er blandt verdens vigtigste korneksportører, og priserne på fødevarer er steget drastisk efter russernes invasion af nabolandet. En række lande, som er stærkt afhængige af ukrainsk korn, er truet af sultkatastrofer og hungersnød.

Rusland har blokeret alle ukrainske havnebyer. Der ligger op mod 25 millioner ton korn på lagre i Ukraine og venter på at blive sendt ud på verdensmarkedet.

Ud over Ukraine vil Syrien være et dominerende emne ved det trilaterale tomøde. Både Rusland, Iran og Tyrkiet var stærkt involveret i Syriens borgerkrig.

Russerne og iranerne støttede det syriske regime omkring præsident Bashar al-Assad, mens Tyrkiet støttede oprørsgrupper.

Erdogan truede sidste år med at starte en ny offensiv i det nordlige Syrien mod militante kurdere.

I London skriver dagbladet The Times i en leder tirsdag, at det i Teheran også handler om udviklingen i Mellemøsten og om at mindske USA’s indflydelse i regionen.

”Rusland, Iran og Tyrkiet er ikke blot rivaler, men regionale stormagter, hvis interesser overlapper hinanden. Erdogan har sin egen dagsorden, som gælder grønt lys for nedkæmpelse af kurdiske militser i det nordlige Syrien,” skriver avisen og tilføjer:

”Mange i Nato finder det nok ubehageligt, at Erdogan som medlem af den vestlige alliance mødes og indgår aftaler med to åbenlyse modstandere. Men det er så den måde, hvorpå man driver geopolitik i dag.”

Amerikanske efterretningsrapporter siger, at Iran ventes at forsyne Rusland med ”hundredvis af droner” til brug i Ukraine. Iranerne har officielt lovet Ukraine ikke at levere droner til Rusland, og det kalder de amerikanske beskyldninger for ”grundløse”.

Tyrkiet: Aftale om ukrainsk korneksport lander næste uge

Tyrkiets præsident presser på for at etablere en kornkorridor i Ukraine

Mere fra AgriWatch

Statsministeren udskriver valg

Tirsdag den 1. november skal danskerne til valg, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch