AgriWatch

Danske landmænd har solgt russiske farme med 45.000 hektar

Tre store svineproducenter solgte sidste år et af de største dansk-ejede udlandslandbrug, da de afhændede deres landbrugsaktiviteter i Rusland. Et fint tilbud landede på bordet ifølge direktør og medejer.

Foto: Jens Dresling

Der findes næppe en bedre timing at træffe en beslutning, som den de tre store svineproducenter Anders Bundgaard, Niels Rauff og Frank Kartz Johansen foretog sig i 2021.

Siden 2006 har de tre storbønder ejet kæmpelandbruget Danrus syd for Moskva, der udgøres af 45.000 hektar fordelt på 17 farme.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Men sidste år fik ejerkredsen et tilbud på selskabet, de ikke kunne afslå. Derved undslap ejerkredsen den nye virkelighed et år senere, som Rusland har bragt sig i med invasionen af Ukraine.

Det fremgår af Danrus’ regnskab for 2021 og bekræftes af selskabets nu snart forhenværende adm. direktør og medejer Frank Kartz Johansen.

”Vi kommer fra et sted, hvor verden var lukket ned af corona, og fødevarepriserne var stigende. Nogen tænkte, at de gerne ville sikre sig nogle råvarer. Vi havde ikke planlagt at sælge på det tidspunkt, men der kom et fint tilbud på bordet,” siger Frank Kartz Johansen til AgriWatch.

”Det var en beslutning, som blev taget, inden verden gik af lave. På det tidspunkt havde ingen forudset, hvad der vil ske,” fortsætter han med henvisning til Ruslands invasion af Ukraine, der siden februar i år har gjort det næsten umuligt at drive forretning i den krigsførende nation.

Udover de mange hektar var planen oprindeligt at opbygge en svineproduktion med 20.000 søer. Sådan gik det ikke, hvor der indtil salget i stedet var en kvægbestand på omtrent 1000 køer.

Ifølge erhvervsregistret ejer Frank Kartz Johansen 5-10 pct. af selskabet, mens de største ejerandele haves af Anders Bundgaard og Niels Rauff, hvis andel begge lyder på 33-49,99 pct. De resterende procenter ejes af Jess Honoré Larsen samt udenlandske aktører.

Det fremgår ikke, hvad salgsprisen eller overskuddet er.

Medie: Købt af russisk koncern

Frank Kartz Johansen ønsker hverken af oplyse prisen på kæmpelandbruget, eller hvem køber er. Han fortæller dog, at køber overtog bedriften op til 2021-høsten.

Men mens nyheden om storsalget er gået den danske offentligheds næse forbi, har handlen været beskrevet i russiske medier tilbage i foråret 2021.

Her skriver mediet Kommersant, at køberen menes at være selskabet APK Yunost, der sendte en ansøgning til de russiske konkurrencemyndigheder angående et opkøb af Danrus’ aktiviteter.

Selskabet ejes af holdingselskabet Orlovskaya, der udover det mulige opkøb af Danrus-arealerne blandt andet har mælkeproduktion med 1200 køer, en kyllingefarm og slagteri.

I det russiske medie Agroinvestor vurderer Andrey Sizov, der er tilknyttet analysecentret Sovecon, at prisen for Danrus har lydt på 1,7-2,8 mia. rubler, hvor analytikeren har taget udgangspunkt i områdets hektarpriser.

Den russiske valuta er styrtdykket siden foråret sidste år, men tages der udgangspunkt i vekselskursen den 31. marts 2021, lyder analytikerens estimat på 142-235 mio. kr.

Frank Kartz Johansen ønsker ikke at gå ind i, hvorvidt ejerkredsen har været heldige med timingen, men føler derimod med mange af de kolleger, der har produktion i landet.

AgriWatch har tidligere beskrevet, hvordan landbrugskoncernen Goodvalley, som Anders Bundgaard og Niels Rauff sidder i bestyrelsen hos, forsøger at sælge sine aktiviteter i landet. Omvendt fortsætter koncernen Idavang sin drift i et lukket kredsløb.

Ikke flere udlandsplaner for nu

Ifølge Frank Kartz Johansen har der ikke været en exit-plan for Danrus’ ejerkreds som sådan. 14 år gik der, før de tre storbønder fik afhændet selskabet, som medejeren kalder ”en fin case”.

Der er dog ikke udsigt til flere udlandseventyr - i hvert fald ikke for Frank Kartz Johansen.

”Vi skal ikke spekulere ind i det her nu. Alle trækker vejret, og de fleste aktionærer har andre aktiviteter. Vi har også en hel del landbrug i Danmark, så det er ikke, fordi vi keder os,” siger Frank Kartz Johansen.

Frank Kartz Johansen ejer og er adm. direktør i svineproduktionen Civagård, der ejes af Klitgaard Agro.

Anders Bundgaard har ejerskab i Klitgaard Agro, der har en besætning på 3500 søer, og en række udenlandske landbrugsvirksomheder som Goodvalley og Dan-Slovakia. I sit holdingselskab AB Vadsholt Holding har han en egenkapital på 239 mio. kr.

Niels Rauff ejer via holdingselskabet Rauff Group store svineproduktioner i Danmark samt større ejerandele i udenlandske landbrug.

Mere fra AgriWatch

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede landbrugsvirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch