AgriWatch

Ny ordning sikrer udtagning af over 2000 hektar lavbundsjord: "Over al forventning"

Der er fundet 170 mio. kr. ekstra til udtagning af klimabelastende lavbundsjord. Dermed kan 33 landmænd og andre aktører se frem til et tilskud.

Foto: Frank Cilius

Selv et marathon starter med et første skridt.

Det samme gør sig gældende inden for udtagning af klimabelastende lavbundsjord, hvor der inden 2030 skal udtages 100.000 hektar.

En ny ordning med navnet Klima-Lavbundsordning betyder, at der nu kan udtages op til 2.339 hektar lavbundsjord og randarealer, hvilket sikrer en årlig CO2-reduktion på mere end 35.000 ton.

Det oplyser ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri til AgriWatch.

Ordningen er den første af sin slags, som er åben for private lodsejere, kommuner og fonde. Samtidig er det første gang, at der tilbydes engangskompensation til lodsejere, og at man ikke benytter sig af jordfordeling, hvilket giver mulighed for hurtig udtagning.

Blandt modtagerne af tilskud er 33 landmænd.

"Det er gået over al forventning. Det er virkelig godt, for vi står med en stor opgave foran os. Et historisk bredt politisk flertal gav med landbrugsaftalen håndslag på, at vi skal sætte alle sejl ind for at udtage så meget lavbundsjord, som vi overhovedet kan," udtaler landbrugsminister Rasmus Prehn (S).

Ordningen administreres af Miljøstyrelsen, og der er i år blevet ansøgt for ca. 300 mio. kr. 

Det er markant mere end de godt 90 mio. kr., der oprindelig var afsat til ordningen i 2021. På grund af den store interesse for ordningen er der nu sikret ekstra 170 mio. kr. til udtagning af lavbundsjorder i år.

Mere fra AgriWatch

Oksekødsfesten er slut: Nu falder noteringen

Efterspørgslen på oksekød har været faldende de sidste par måneder, hvilket skyldes høje priser i supermarkederne. Prisudviklingen på især hverdagsprodukter trækker Danish Crowns notering ned.

Forslag: Avlere skal have mink PCR-testet hver uge

Fødevarestyrelsen skal PCR-teste mink på alle farme i Danmark en gang om ugen. Sådan lyder forslaget fra regeringen, der dog ikke kan svare på, hvordan det skal foregå. Umuligt, lyder det fra formand.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch