AgriWatch

"I kan og skal forvente mere og bedre af Landbrug & Fødevarer"

Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, sagde i sin beretning på årets delegeretmøde, at den interne struktur i organisationen skal kigges efter i sømmene. Han hæftede sig desuden ved nogle af de knaster, han ser på bagkant af landbrugsaftalen. (Opdateret)

Foto: Thomas Mørch/Watch Medier

"I kan og skal forvente mere og bedre af Landbrug & Fødevarer."

Formanden for de danske landmænd, Søren Søndergaard, aflagde onsdag formiddag sin beretning ved det årlige delegeretmøde i Landbrug & Fødevarer i Herning Kongrescenter.

Efter kort at have omtalt minksituationen vendte han hurtigt blikket mod skandalesagen med krænkelser i Danbred, som Landbrug & Fødevarer er majoritetsejer af.

"Vi reagerede hverken rettidigt eller ordentligt, da kvinderne rakte ud. Og jeg vil gerne gentage min og den samlede ledelses uforbeholdne undskyldning til såvel dem som til alle andre. Vi kan og skal stille større krav til de virksomheder, vi er medejere af. Og I kan og skal forvente mere og bedre af Landbrug & Fødevarer," lød det fra Søren Søndergaard.

"Vi har en forbandet pligt til at lære af det," sagde han videre.

Han gentog, at interesseorganisationen arbejder på en række tiltag, som blandt andet skal udløse konsekvenser, hvis god selskabsledelse ikke efterleves i eksterne selskaber, Landbrug & Fødevarer er medejer af.

"Men vi kigger også vores interne kultur og struktur efter i sømmene og arbejder for eksempel med diversitet på tværs af alder, køn og erfaring," lover Søren Søndergaard, der understreger, at Landbrug & Fødevarer skal være en moderne organisation i mange år frem.

Takker politikere

Søren Søndergaard benyttede også lejligheden til at takke både landbrugsminister Rasmus Prehn (S) og Venstres leder Jakob Ellemann ved navn for deres indsats med at forhandle en landbrugsaftale på plads. En aftale, som Søren Søndergaard overordnet erklærede sig tilfreds med.

"Selvom der har været langt værre scenarier på bordet undervejs, så har den endelige aftale stadig meget spidse torne - og arbejdet for at sikre bedre rammevilkår for vores erhverv er slet ikke slut," sagde han og fortsatte:

"Det gælder målet på klimaområdet med et bindende reduktionsmål på mindst 55 pct. for vores erhverv i 2030. Folketinget skal følge op med massive investeringer i forskning og innovation, for at det kan lykkes," lød det foran forsamlingen.

Han pegede blandt andet på direktivet om god miljøtilstand i vandmiljøet i 2027 og beslutningerne om en reform af den fælles europæiske landbrugspolitik fra 2023.

"Alle bliver påvirket på den ene eller anden måde. Og nogle – blandt andre kvægbønderne og producenterne af stivelseskartofler - bliver ramt af udjævningen af landbrugsstøtten. Det bliver svært. Vi skal igennem en kæmpe omstilling. Men det bliver en omstilling, som sker gennem udvikling. Ikke afvikling," sagde Søren Søndergaard, der blev mødt med stående applaus efter sin beretning.

Delegeretmøde finder sted både onsdag og torsdag.

Mere fra AgriWatch

Forslag: Avlere skal have mink PCR-testet hver uge

Fødevarestyrelsen skal PCR-teste mink på alle farme i Danmark en gang om ugen. Sådan lyder forslaget fra regeringen, der dog ikke kan svare på, hvordan det skal foregå. Umuligt, lyder det fra formand.

Læs også

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch