90 landmænd lancerer fem bud på at reducere pesticidforbruget

Inden 2030 skal EU-landenes pesticidforbrug i landbruget reduceres med 50 pct., og flere danske virksomheder står klar med mulige alternativer. Nu vil landmænd og tænketank have politikerne på banen.
Marie-Louise Boisen Lendal, direktør og medstifter i Frej | Foto: PR / Frej Tænketank
Marie-Louise Boisen Lendal, direktør og medstifter i Frej | Foto: PR / Frej Tænketank

Landmænd er ikke modstandere af at nedbringe pesticidbelastningen. Tværtimod.

Sådan lyder bduskabet fra Tænktetanken Frej, der tirsdag mødes med en stribe Christiansborg-politikere, herunder landbrugsminister Rasmus Prehn (S), til arrangementet Fra Bonden Til Borgen.

Her præsenterer tænktetanken 90 landmænds bud på løsninger til, hvordan landbrugets pesticidforbrug og -belastning kan reduceres samtidig med, at udbytterne fortsat stiger.

"Landmændene er klar til at tage opgaven på sig, og vi fornemmer, at der er en iver efter at komme i gang med nye løsninger," siger Marie-Louise Boisen Lendal, direktør og medstifter i Frej, til AgriWatch.

Hun mener, der er synlige barrierer, som politikerne kan være med til at fjerne for nedbringe pesticidforbruget i Danmark.

Det mest oplagte er ifølge hende at få de danske politikere til at presse på i EU for at sætte mere turbo på processen med at godkende nye løsninger som robotteknologier eller naturlige plantebeskyttelsesmidler.

Det vil være i tråd med EU's "jord-til-bord"-strategi, hvor der er sat et mål om at reducere af landbrugets pesticidforbrug med 50 pct. inden 2030.

Rammer danske virksomheder

De nuværende regler rammer eksemepelvis danske virksomheder som Novozymes og Chr. Hansen, der udvikler naturlig plantebeskyttelse af bakterier.

AgriWatch har tidligere berettet, at en ny stimulans kan blive godkendt til at gå på markedet om et-to år i Brasilien, mens det i EU ofte tager fire-seks år, inden myndighederne godkender.

Chr. Hansen-direktør om naturlig plantebeskyttelse: Vi har virkelig fået blod på tanden

Det skal der laves om på hurtigst muligt ifølge Tænketankn Frej.

"Lige nu går der nogle år, hvor sagerne bare ligger i en bunke på et skrivebord og venter på at blive samlet op. Det skal laves om," siger hun og fortsætter:

"Én mulighed er, at lave en fast track-ordning, hvor teknologiske løsninger, der har et væsentligt bæredygtighedsben, kommer foran i køen, så der er mulighed for at speede processen op. En anden mulighed er at tilføje området langt flere midler, så behandlingsprocessen går hurtigere," vurderer Marie-Louise Boisen Lendal. 

Ny strategi på vej

I marts annoncerede miljøminister Lea Wermelin (S), at der i dette efterår skal forhandles en ny pesticidstrategi.

Hvornår det arbejde bliver indledt, vil ministeriet ikke oplyse.

"Miljøministeriet oplyser, at der forventes politiske forhandlinger om ny pesticidstrategi i indeværende år. Det konkrete indhold af en ny strategi vil afhænge af forhandlingerne, hvorfor Miljøministeriet ikke på nuværende tidspunkt kan oplyse nærmere om konkrete elementer m.m.," skriver ministeriet i en kommentar til AgriWatch.

Den nuværende Pesticidstrategi løber fra 2017-21. Her er den overordnede målsætning, at PBI baseret på salgstal maksimalt er på 1,96, hvilket er lykkedes fra 2017-19.

PBI er en forkortelse for pesticidbelastningsindikatoren og er en samlet beregning, der indikerer miljø- og sundhedsbelastningen fra de pesticider, danske jordbrugere køber.

Hverken de 90 landmænd eller Tænketanken Frej har et konkret mål for, hvor meget PBI-tallet skal reduceres med i den kommende periode.

"Vi er i Frej ikke modstandere af pesticider, fordi nogle af dem kan have nogle glimrende effekter. Men det er klart, at vi hele tiden skal prøve at bevæge os mod mindre brug," siger Marie-Louise Boisen Lendal.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også