AgriWatch

Ny L&F-direktør skal have pondus: "Det duer ikke, at direktøren bliver kørt over af sin hovedbestyrelse"

Den kommende direktør for Landbrug & Fødevarer skal kunne sætte sig igennem, hvilket Anne Arhnung ikke evnede til sidst, mener både headhunter og kommentator.

Foto: Tobias Kobborg//

Når Landbrug & Fødevarer skal finde den næste person til posten som adm. direktør, skal det være en person med robusthed og pondus.

Anne Ahrnung smækkede mandag aften med døren, da hun opsagde sin stilling, eftersom hovedbestyrelsen ifølge hende selv ikke har lyttet til hende i forbindelse med håndteringen af Danbred-sagen.

Det er et meget politisk miljø, vedkommende skal navigere i

John Lohff, headhunter og partner i Lohff Management Consultants

Det må ikke gentage sig for den næste direktør, hvis der kommer uenigheder mellem hovedbestyrelsen og direktøren. Det mener erhvervskommentator og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen.

"Det duer ikke, at den adm. direktør bliver kørt over af sin hovedbestyrelse i flere omgange, som det er sket med Arhnung, Det er der ikke meget ledelse i. Den nye profil skal kunne sætte sig igennem i modsætning til, hvad hun har gjort," siger Anders Heide Mortensen til AgriWatch.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering af, hvordan den næste adm. direktør for Landbrug og Fødevarer skal være ifølge Anders Heide Mortensen, erhvervskommentator og kommunikationsrådgiver.

Ifølge kommentatoren forlod Anne Ahrnung sin post for sent, da det allerede stod klart i sommer, at opbakningen ikke var til stede. Derfor skal en ny direktør være mere håndfast.

"Det kan være en politiker, men det kan også være direktør, der kommer fra en anden brancheorganisation, som har mod på at tage de store armlægninger," siger Anders Heide Mortensen.

Den kommende adm. direktør skal derfor være en anden profil end Anne Arhnung, vurderer John Lohff, headhunter og partner i Lohff Management Consultants.

"Det skal være en, der kan klare den tunge organisation og de mange politiske agendaer, der er i landbrugets top og fødevarebranchen. Det er et meget politisk miljø, vedkommende skal navigere i," siger John Lohff til AgriWatch.

Anne Ahrnung stopper sin karriere inden for brancheorganisationen efter 25 år. Hun startede som chefkonsulent i det daværende Landbrugsraadet i 1996, hvorefter hun i de følgende årtier steg i graderne.

Hun tiltrådte topposten i november 2018, efter hun havde været direktør i Seges i to år.

Politisk profil

Anne Arhnung kom indefra i organisationen, var respekteret og kendte Landbrug & Fødevarer udenad, men det er ikke sikkert, at der er brug for det i den kommende profil, mener Anders Heide Mortensen.

"Det skal være et meget kontant menneske. De har behov for en person, der kommer udefra og kan sætte sig igennem, og som skaber ledelsesrummet, som Anne Ahrnung ikke har haft i et stykke tid," siger han.

Både Anders Heide Mortensen og John Lohff fremhæver, at den, der skal overtage posten, skal have en god politisk forståelse.

"Den nye profil skal have en mere politisk tilgang til jobbet end Anne Arhnung. Det skal være en profil, der kan acceptere at blive masseret lidt i den politiske verden," siger John Lohff.

Anders Heide Mortensen og John Lohff fremhæver begge de tidligere direktører Søren Gade og Karen Hækkerup, der begge havde en politisk baggrund, som pejlemærke for, hvilken retning L&F måske kigger i.

"Det er ikke en ganske almindelig tung direktørpost. De skal have en, der kan klare de her komplekse ting, som de har været igennem. Men det behøver ikke nødvendigvis at være en politiker," siger John Lohff.

Ikke nødvendigvis en kvinde

Ingen har umiddelbart konkrete bud eller navne på, hvem der kunne overtage posten.

Både Anders Heide Mortensen og John Hoff er tilgengæld enige om, at det ikke nødvendigvis behøver være en kvinde, der overtager posten, oven på sexchikanesagen.

"Jeg tror ikke, det betyder noget, om det er en kvinde eller en mand. Der er ikke noget symbolsk i at vælge en kvinde – det skal have den særlige personlighedsstruktur fremfor et bestemt køn," siger John Lohff.

"Køn er næsten underordnet, men det kunne give noget på plus-siden, at en kvinde gik ind og satte sig igennem. Det kunne løfte Landbrug & Fødevarers profil at have en stærk kvindelig profil Det er et defekt samfund, hvis en mand ikke kan rette op på en sexchikanesag, der bliver håndteret forkert," lyder vurderingen fra Anders Heide Mortensen.

Flemming Nør-Pedersen, der indtil nu har været direktør for medlemmer og markeder i organisationen, er indsat som konstitueret adm. direktør for nu.

AgriWatch forsøger at få en kommentar fra Anne Ahrnung samt Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard.

Direktøren siger op i Landbrug & Fødevarer efter DanBred-sag

Landbrug & Fødevarer har fundet midlertidig afløser til toppost 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch