Forskere vil redde klimaet med avl af mindre bøvsende køer

Flere store danske landbrugskoncerner deltager i to nye projekter, hvor man vil avle køer, som bøvser mindre metan og dermed belaster klimaet mindre. Målet er at markedsføre klimavenligt tyresæd.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

Fremadrettet skal det være muligt for de danske forbrugere at købe mælk og bøffer fra danske køer, som udleder mindre metan. Det er i hvert fald målet med to forskningsprojekter, hvor man vil forsøge at avle sig frem til køer, som bøvser og belaster klimaet mindre.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse. Projekterne er sat i søen med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrations-program (GUDP) og involverer flere aktører i landbrugsindustrien.

Mere konkret vil det ene af projekt med titlen Future Beef Cross finde frem til de mest fodereffektive og mest velsmagende kalve,
for så at finde frem til de tyre, som man med fordel kan avle på.

Lige nu måler man udledningen af metan, foderoptag, vægt og kødets spisekvalitet hos 12.000 kalve. Den data sendes videre til Landbrug & Fødevarers videnscenter Seges og Aarhus Universitet, som samarbejder om at analysere dem og udvælge de bedste tyre.

"Ud fra de mange data og avancerede genetiske modeller vil vi udvikle værktøjer, der præcist kan udvælge næste generation af insemineringstyre. Vi har ligesom GUDP fokus på, at vores projekt skal give værdi i praksis. I projektet deltager hele kæden fra landmand til slagteri, og det er en kæmpe styrke, fordi det giver et robust projekt, som bedre kan leve videre efter projektet," forklarer Anders Fogh, der er leder af projektet og afdelingsleder i SEGES.

Projektets deltagere tæller desuden virksomhederne Danish Crown, Allflex dan-mark, Fronmatec og Viking Danmark.

Forventningen er, at de første avlstyre vil være udvalg i slutningen af 2023. Her er målet også med et andet projekt, ONIMIT, at udvikle en metode til automatisk at måle individuelle køers produktion af metan dagligt, når de står i en malkerobot.

Globalt studie gør landbrugets udledning af drivhusgasser op

EU og USA indgår metan-aftale 

Genetikselskabet Viking Genetics er med i projektet, hvor man vil udvikle og implementere et globalt avlsindeks i kvægbruget for at nedbringe udledningen fra malkekvægene via systematisk avl.

"Ingen avlsselskaber i verden markedsfører tyresæd med viden om det avlsmæssige niveau for produktion af metan baseret på direkte målinger fra besætninger. Metanudledningen bliver en vigtig viden fremover, og derfor vil vi have den med i vores database over avlsværdier, så vores kunder i ind- og udland kan prioritere avlsdyr ud fra det," siger Jan Lassen, projektleder hos Viking Genetics.

Ud over at bruge målingerne til at finde avlsdyr, skal de også hjælpe landmænd med at finde frem til steder, hvor de kan reducere udledningen af metan og dokumentere evt. tiltag.

Her er den danske mejerikoncern Arla en del af projektet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også