Første land i Europa: Storbritannien godkender forsøg med GMO-hvede
![Foto: Jens Dresling](https://photos.watchmedier.dk/watchmedier/resize:fill:3840:0:0/plain/https://photos.watchmedier.dk/Images/article13214562.ece/ALTERNATES/schema-16_9/doc7h5xil6glvtozija2pz.jpg)
Rothamsted Research, der i adskillige årtier har arbejdet med at genmodificere afgrøder, har som de første fået godkendelse til at køre et forsøg med CRISPR-modificerede hvedemarker i Europa.
Det skriver World-Grain.
Amtet Hertfordshire i England er blevet godkendt til at huse det store forsøg, som skal køre over fem år i perioden 2022-2026.
Her vil forskere benytte såkaldt "CRISPR"-teknologi til at modificere hveden til at indeholde færre mængder af den naturlige aminosyre Asparagin, som omdannes til giftstoffet akrylamid. Netop det stof er ofte til at finde i stege, bagte og ristede madvarer lavet fra korn.
"Akrylamid har været et alvorligt problem for fødevareproducenter, siden det blev opdaget i fødevarer i 2002, Det forårsager kræft hos gnavere og betragtes som 'sandsynligvis kræftfremkaldende' for mennesker," siger professor Nigel Halford, der leder projektet.
Genetisk schweizerkniv
CRISPR er en forkortelse af "Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats" og betegner en proces, som bruges af flere slags mikroorganismer til at ødelægge vira og genomer.
Metoden omtales ofte som en "genetiske schweizerkniv”, da det er et generelt værktøj, forskere bruger til at genmodificere organismer.
Forskerne mener, det er muligt at reducere antallet af aminosyrer betragteligt uden at gå på kompromis på kornkvaliteten, og at det kommer forbrugerne til gode, da de indtager mindre akrylamid.
"Det er imidlertid et langsigtet mål, og projektet har til formål at undersøge hvedens ydeevne på marken og koncentrationen af asparagin i kornet, der produceres under markforhold," siger han.
Relaterede artikler
Englands hvedeareal tager stort hop efter seneste høst
For abonnenter
Tysk høst ender dårligere end forventet
For abonnenter