AgriWatch

Analyse: Fugleinfluenza kostede Danmark 200 millioner

Den seneste bølge af fugleinfluenza kostede den danske fjerkræsektor 200 mio. kr., der dækker over en lavere afregningspris og statens udgifter.

Foto: René Schütze

De 16 udbrud af fugleinfluenza i Danmark, der strækkede sig over perioden november 2020 til juli 2021 kostede den danske fjerkræsektor 200 mio. kr.

Det viser en analyse fra Københavns Universitet, som er blevet foretaget for Landbrugsavisen.

"De 200 millioner dækker både over statens udgifter til eksempelvis aflivning, rengøring af farmene og erstatning, men langt hovedparten er et indirekte tab for landmanden, der på grund af sygdommen får en lavere afregningspris på sine slagtekyllinger. Det er landmanden, der får smækket", siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet (KU), der har lavet analysen for mediet.

Branchen mistede blandt andet 83 mio. kr. i tabt eksport til Sydafrika og Sydkorea, der stoppede importen af dansk fjerkræ som konsekvens af udbruddene.

Beløbet vil dog blive højere, da der kan nå at "løbe renter på", understreger Henning Otte Hansen.

Analysen er blevet udarbejdet med samme model, som da det seneste udbrud af sygdommen ramte Danmark tilbage i 2016-2017, som kostede sektoren 107 mio. kr.

Den 10. august kunne Danmark igen kalde sig fri for sygdommen, hvor eksporten nu kan forløbe normalt.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch