Danish Agro-direktør: "Nogle har et pænt udbytte, mens andres er katastrofalt"

Høsten har været stærkt påvirket af vejret i 2021, og der er stor forskel mellem selv de mindste områder til de enkelte marker i Danmark, fortæller direktøren for Danish Agros grovvaredivision. Alligevel forventes høsten overordnet set at blive gennemsnitlig.
Foto: Pressefoto / Danish Agro
Foto: Pressefoto / Danish Agro

Landmændenes tålmodighed har været sat på prøvet i år, hvor dårligt vejr har forsinket høsten flere steder i landet og gjort det nærmest umuligt at overholde fristen for efterafgrøder.

Nu er årets høst næsten i mål, men den vil hverken føre til konfetti eller tårer.

Det er status fra Henning Fogh, der er adm. direktør i Danish Agros grovvaredivision. Han melder om, at høsten har budt på en stor geografisk variation, men at udbyttet overordnet set er "OK".

"Vi ser enorme forskelle fra område til område. Nogle landmænd har været hårdt ramt af vejret, mens andre ikke har. Vi ser derfor
ud til at lande i den nedre del af en gennemsnitshøst," siger han med forbehold for, at den sidste del af høsten stadig mangler.

Henning Fogh erfarer, at områder som Vestsjælland og Nordjylland har været ofre for vejrguderne, men det nærmest er overalt, at der har været forskelle - det gælder både Jylland, Fyn eller Sjælland.

Gennemsnitligt år for både udbytte og kvalitet

Forskellen er ifølge Danish Agro-direktøren så stor, at den ene landmand nogle steder høster to ton pr. hektar, mens den anden høster seks ton pr. hektar.

"Nogle har et pænt udbytte, mens andres er katastrofalt. Det er sjældent, at vi ser et år med så store variationer bredt set."

Selvom variationen er betragtelig, er der ifølge Henning Fogh ikke stor forskel på, hvordan de forskellige afgrøder har klaret sig målt på udbyttet. Også kvaliteten har været den samme og gennemsnitlig.

Landmand om regler for efterafgrøder: "Presset er blevet vendt til magtesløshed"

"Kvaliteten har gennemgående været fin. Det er ikke fordi, høsten har været dårligt, den har bare været lille lokalt set," siger han og tilføjer, at kernestørrelsen dog har været mindre end sidste år.

"Hektokilo-til-liter vægten er lavere. Særligt i forhold til sidste år, hvor vi havde en meget god kernestørrelse, stikker det her ud."

Forventningerne var store

Henning Fogh fortæller, at der fra landmændenes side var større forventninger til vintersæden, end det den har formået at præstere.

"Vintersæden har stået godt, lige fra den kom i jorden sidste efterår frem til foråret og maj måned, så der er ingen tvivl om, landbruget er skuffet over udbyttet fra vintersæden mange steder," siger han.

Grovvaredirektøren estimerer, at Danish Agro har taget omkring samme mængde ind som i forbindelse med en almindelig høst.

"Sammenlignet med sidste år, vil den nok ligge på indeks 95, når vi er færdige med at hente det sidste korn, der ligger på markerne. Så det bliver en mindre høst end sidste år," konstaterer Henning Fogh.

Danish Agro tog i 2020 lidt under 1 mio. ton ind i høsten.

Ønsker flere proteinafgrøder – men vejret er til andet

Henning Fogh mener ikke, at næste års afgrødeprofil vil ændre sig markant, selvom der er større fokus på at dyrke proteinafgrøder.

"Vi vil gerne dyrke proteinafgrøder i Danmark, men vi må bare sige, at de danske landmænd og det danske vejr er til raps. Derfor vil vinterhveden, vårbyg og raps fortsat være de store," siger han.

Lige nu er landmændene ifølge Henning Fogh frustrerede.

"Hestebønnerne står derude endnu og er knap nok modne. Det betyder, at landmanden skal høste dem i august og september, hvilket ikke er til fordel for landmanden i forhold til afgrøder og efterafgrøder – så det vil komme til at spille en rolle," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også