AgriWatch

Danmarks største mælkeproducent kom ud af 2020 med stort underskud

Mælkeproducent Jørn Kjær Madsen er stærkt utilfreds med resultatet i 2020 og har derfor lavet væsentlige justeringer.

Foto: Sebastian Buur Gunvald/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

2020 var et særdeles hårdt år for landets største mælkeproducent, Jørn Kjær Madsen.

Hans selskab, Rønhave, med 3200 køer og 2100 hektar jord, landede i 2020 et underskud på over 7,6 mio. kr.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Det viser et nyt regnskab fra virksomheden.

Det er et markant fald for Rønhave, der i 2019 omsatte for 139,6 mio. kr. og havde et overskud på 3,5 mio. kr. efter skat. Rønhave har valgt ikke at oplyse omsætningen i 2020, men bruttofortjenesten landede på 31,7 mio. kr. mod 40,1 mio. kr. i 2019.

"Årets resultat er stærkt utilfredsstillende. Der har manglet resultater i staldene, og det er i årets løb besluttet at ophøre med at have egne markmaskiner til pasning af grovfoderarealet," står der i ledelsesberetningen, hvor det også fremgår, at det er besluttet at "reducere kompleksiteten og risikoen ved at have flere driftsgrene, og derimod bruge flere ressourcer på kerneforretningen."

I december 2020 skrev Maskinbladet, at driften af de 2100 hektar på bedriften Rønhave bliver overtaget af Rostgaard Maskinstation.

"Interessen har altid været køerne fra min side, og det er mere end nogensinde vigtigt at holde fokus på sit kerneområde. Jeg tror vi har spredt os over for meget, og vi ønsker i fremtiden at blive endnu bedre, til det vi er god til, hvilket er stalden og køerne. Vi har derfor valgt at tage beslutningen om at lade maskinstationen lave al vores markarbejde, og valget er faldt på vores samarbejdspartner inden for området de seneste år, Rostgaard Maskinstation," sagde Jørn Kjær Madsen i den forbindelse til Maskinbladet.

Ledelsen forventede et overskud på 1,75 mio. kr. i 2020, men sådan gik det langt fra.

Med det markante underksud i 2020 udgør Rønhaves egenkapital nu 2,9 mio. kr. mod 10,5 mio. kr. i 2019.

Forventer overskud i 2021

Jørgen Kjær Madsen skriver i ledelsesberetningen, at han forventer at investere for 2,5 mio. kr. i produktionsanlægget i 2021, mens der også forventes, at de sorte tal vender tilbage.

"Det forventes, at årets resultat for 2021 vil udgøre 3 mio. kr. mod -7,6 mio.kr. i 2020, og selskabet forventer at have positiv likviditet i 2021," står der i ledelsesberetningen.

Jørn Kjær Madsen, der er bestyrelsesmedlem i Arla, påbegyndte for to år siden udskiftningen af sin kvægbestand, hvor krydsninger og holsteinkøer skulle erstattes med jerseykøer. Det en bedre udnyttelse af kapaciteten, fortalte Jørn Kjær Madsen dengang til Landbrugsavisen.

"Vi har en del ældre anlæg, hvor de store racer ikke længere kan være i. Men det kan jerseyerne, og vi kan have 10 pct. flere dyr på de samme kvadratmeter," sagde Jørn Kjær Madsen til mediet.

I februar 2021 skrev magasinet Grobund, der udgives af Sagro, at Jørgn Kjær Madsen reducerer sin besætning fra 3500 køer til 3200 køer, fordi antallet af gårde, hvor der malkes er reduceret fra fem til tre.

AgriWatch har uden held forsøgt at få en kommentar fra Jørn Kjær Madsen.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch