AgriWatch

Landmænd har kunnet fuske med millionstøtte grundet svag kontrol

Tidligere ministerium har haft meget dårlig kontrol med udbetaling af landbrugsstøtte, siger Statsrevisorerne. Landbrugsstyrelsen har ifølge Statsrevisorerne kendt til, at der muligvis blev udbetalt uretmæssig landbrugsstøtte i 16 år.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at der ikke har været tilstrækkelig kontrol med landbrugstilskud. Det kan betyde tilbagebetaling af EU-midler.

Det skriver Statsrevisorerne i en beretning, der netop er offentliggjort.

Det er Landbrugsstyrelsens mangel på kontrol med, om landbrugere har lavet en kunstig opsplitning af deres bedrift for at omgå et loft over støtte, der får kritik.

Statsrevisorerne giver et eksempel, hvor en landbruger ejer en bedrift på 90 hektarer, men deler den op i tre selskaber, hvorfra hvert selskab søger om støtte.

Dermed kan alle tre selskaber få udbetalt de fem millioner kroner, som loftet er på.

Rigsrevisionen har undersøgt sagen og har fundet, at selskaber med sammenfald i ejerkredsen i 2019 fik udbetalt 888 millioner kroner.

"Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i perioden 2014-2019 ikke har sikret en korrekt og tilstrækkelig kontrol af tilskud til landbrugere."

"Landbrugsstyrelsen ved for eksempel ikke, hvor stor en andel af de 888 millioner kroner, som er udbetalt i tilskud i 2019, der uberettiget er udbetalt til landbrugere, fordi de har opsplittet deres bedrifter," skriver Statsrevisorerne i en kommentar.

Der bliver hvert år uddelt omkring syv milliarder kroner i tilskud. Men Landbrugsstyrelsen har ikke "sikret en tilstrækkelig kontrol" med modtagernes ejerforhold og har ikke "i tilstrækkeligt omfang" sikret sig, at "væsentlige krav" er overholdt.

"Den utilstrækkelige kontrol medfører risiko for, at nogle landbrugere uberettiget har fået tilskud, og at Danmark skal tilbagebetale EU-tilskud som følge af underkendelser fra Europa-Kommissionen," skriver Statsrevisorerne.

Den siddende minister har fire måneder til at svare på den kritik, der er rejst.

Det fremgår yderligere af Statsrevisorernes beretning onsdag, at Landbrugsstyrelsen i 16 år har kendt til, at der muligvis blev udbetalt uretmæssig landbrugsstøtte.

Adspurgt om sagen vil involvere politiet oplyser statsrevisor Klaus Frandsen (R), at der ligger en konkret sag til vurdering hos Kammeradvokaten.

Landbrugsstøtte til økologi stiger med over 80 millioner på to år 

Høje forventninger til stormøde om landbrugsreformen 

Råd om udspil: "Det reelle lavbundsudtag er højst omkring 40.000 hektar" 

Økologisk planteavler får underskud efter frasalg af maskiner 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch