Danskejet landbrug ramt af afrikansk svinepest igen

Den store danskejede svinekoncern DCH International har for fjerde gang konstateret afrikansk svinepest på en farm. 30.000 grise skal aflives, men den rumænske stat dækker en betydelig del af tabet.
Foto: PR-foto DCH International
Foto: PR-foto DCH International

For andet år i træk begynder DCH International, der er et af de største danskejede svinelandbrug i Østeuropa, et nyt år med et udbrud af afrikansk svinepest på en besætning.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Udbruddet er konstateret 2. januar på en farm i Vrancea amt.

"Som resultat heraf, er farmen i karantæne, og aflivningen af besætningen (30.000 grise) forventes at starte denne uge, i tæt samarbejde med de rumænske myndigheder," lyder det i meddelelsen.

Efter aflivningen skal der foretages en gennemgribende rengøring og desinfektion af farmen før, der igen kan indsættes grise.

"Det er for tidligt i processen at estimere den økonomiske påvirkning. Vi vil modtage erstatning fra staten, der forventeligt vil dække en betydelig del af tabet", siger Lars V. Drescher, adm. direktør i DCH International, i meddelelsen.

Ikke første gang

Nyheden kommer præcis et år efter, at DCH International sidst var ramt af afrikansk svinepest. Her var det en farm i Braila amt i det østlige Rumænien med 26.000 svin, der blev aflivet som følge af et udbrud.

I september fortalte Lars V. Drescher til AgriWatch, at udbruddet i 2020 koster DCH International omkring 40 mio. kr., mens den samlede produktion i 2020 ville falde med ca. 25 pct. i forhold til 2019.

Lars V. Drescher fortalte i den forbindelse også, at selskabet har investeret op mod 3 mio. euro i sit beredskab mod afrikansk svinepest.

Tidligere har selskabet også to gange haft svinepest på mindre lejede ejendomme.

DCH International driver i alt 14 gårde – hvor af selskabet ejer de ni - med svineproduktion i Rumænien. Selskabet har 98 aktionærer, hvor cirka 75 er danske landmænd eller tidligere landmænd.

I regnskabet for første halvdel af 2020 endte bundlinjen i DCH International på 0,8 mio. euro (6 mio. kr.) mod 7,0 mio. euro (52 mio. kr.) i første kvartal i 2019. Samtidig faldt driftsresultatet, Ebitda, til 6,8 mio. euro (50,6 mio. kr.) mod 14,4 mio. euro (107,1 mio. kr.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også