AgriWatch

SSI: Coronavirus fra mink smitter stadig i samfundet

Minkmuteret coronavirus udgør en stigende del af de smittede i Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Mens cirka 15 millioner mink indtil videre er blevet aflivet, er minkvariationer af coronasmitte blevet mere og mere udbredt i samfundet.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Andelen af smittede, der er inficeret med en variant af minkmuteret coronavirus, er steget i Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

Overordnet er færre blevet smittet med coroanvirus i de tre regioner, viser opgørelsen fra uge 44 til uge 47, som sluttede 22. november.

Men minkvariationer udgør altså en stigende andel af dem, der er blevet smittet i de tre regioner, viser tallene fra SSI.

I Region Nordjylland er andelen af smittede med minkvariationer steget fra 17 procent til 31 procent fra uge 44 til uge 47.

I Region Midtjylland og Syddanmark er tallene kun opgjort fra uge 46 til 47. Her er andelen af minkmuteret coronavirus steget fra henholdsvis 31 procent til 32 procent i Midtjylland og fra 11 procent 21 procent i Syddanmark.

I landets to øvrige regioner - Region Sjælland og Hovedstaden - er der kun fundet sporadiske tilfælde af personer smittet med minkmuteret coronavirus, lyder det.

Mens minksmitten er stigende i samfundet, er der til gengæld sket et markant fald i antallet af personer med relation til minkproduktionen, der smittes med coronavirus.

En del af de ansatte i minkbranchen, som alligevel er blevet smittet, er hverken tilknyttet smittede minkbesætninger eller besætninger i aflivningszonen.

Det kan tyde på, at der har været coronasmitte i nogle besætninger, hvor det ikke er blevet opdaget, inden minkene blev aflivet og pelset.

Det kan være en forklaring på, hvorfor der på otte pelserier er blevet fundet i alt 402 smittetilfælde blandt de ansatte.

I slutningen af november lød det fra SSI, at minkvariationen cluster 5 vurderedes at være døet ud. Det var den variation, som myndighederne frygtede kunne udgøre en risiko for en fremtidig coronavaccine.

Dansk Folkeparti kalder igen statsministeren i samråd om minksag 

Styrelse retter sig selv i minksag: Det var ikke en ordre 

Styrelse ringede i september til sælgere af minkaflivningsvogne 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch