Energiselskab laver solcellepark på lavbundsjorde

Et pilotprojekt skal bane vejen for en solcellepark på lavbundsjorde i Vordingborg Kommune. Anlægget skal producere 70 pct. af elforbruget i kommunen.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

159 hektar landbrugsjord i Køng Mose, der er såkaldt lavbundsjord, skal i fremtiden producere størstedelen af elforbruget i Vordingborg Kommune.

Det er kommunen og energiselskabet Better Energy, der står bag anlægget, der bliver et pilotprojekt. Ud over el kommer anlægget dermed også til at tage de kulstofrige jorde ud af landbrugsdrift for at kunne vådgøres.

Det skriver parterne i en pressemeddelelse.

"Solcelleparken bygges på et meget lavtliggende terræn, der har været drænet, men i fremtiden skal tilbageføres til oprindelig natur og vådgøres. Det stiller nogle helt særlige tekniske krav, men det er vigtigt, at vi viser, at det teknisk kan lade sig gøre. Vores erfaringer skal gerne bane vejen for flere solcelleparker på lavbundsjorder,” forklarer Rasmus Lildholdt Kjær.

Pilotprojektet bl.a. kræver et helt nyt design og konstruktion af solcelleparken, der forventes at stå klar i 2022.

Solcelleparken forventes at producere ca. 170.000 MWh, svarende til 70 pct. af elforbruget i Vordingborg Kommune.

"Solcelleanlæg er et vigtigt element i den lokale omstilling til vedvarende energi, og placeringen på lavbundsarealer har indgået i kommunens prioritering af arealet til solceller," forklarer borgmester Mikael Smed i Vordingborg Kommune.

Lokalplanen for området er blevet vedtaget.

Ifølge Better Energy kan udtagning af ca. 10.000 ha. kulstofrig lavbundsjord sikre en stigning i solcelleproduktionen, svarende til ca. 20 pct. af det samlede danske elforbrug. Det vil således kombinere betydelige CO2-reduktioner i landbruget og energiforsyningen på samme tid.

Klimarådet har tidligere påpeget, at udtagning af lavbundsjorder udgør et af de væsentligste indsatsområder i opfyldelsen af Danmarks klimamål. Tidligere i år udgav rådet en rapport, hvor udtagning af kulstofrige jorder udgjorde det næststørste reduktionspotentiale frem mod 2030, kun overgået af en udrulning af 1,5 millioner elbiler.

Regeringens klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren anbefaler ligeledes at udtage lavbundsjorder. Klimapartnerskabet anslår, at udtagningen af 47.400 ha. lavbundsjorder vil kunne reducere CO2-udledningerne med 1,4 mio. tons i 2030.

Skatteregler spænder ben for at bruge lavbundsjorde til solceller

Partier vil have skatteministeren til at se på solcelle-beskatning

Skatteminister afviser lavere beskatning for solceller på lavbundsjorde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Landbrugshandlerne, der tinglyses, leveres af Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

For abonnenter