AgriWatch

Udbrud af fugleinfluenza stopper eksport af fjerkræ og æg uden for EU i tre måneder

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en hønsebesætning i Randers.

Foto: René Schütze/Ritzau Scanpix

25.000 dyr i en hønsebesætning i Randers skal nu aflives, efter der er fundet fugleinfluenza H5N8 på farmen. Samtidig skal al dansk eksport af fjerkræ og æg uden for EU stoppes i mindst tre måneder. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

"Et udbrud af fugleinfluenza i tambesætninger er særdeles alvorligt for besætningen og en trussel for alle ejere af fjerkræbesætninger, for sygdommen har høj dødelighed," siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen John Larsen i pressemeddelelsen.

Det sker, efter der i løbet af den seneste tid er konstateret fugleinfluenza i flere besætninger i Tyskland, og Fødevarestyrelsen i løbet af den seneste uge har fundet flere hundrede døde vilde fugle i Sønderjylland, som formodes smittet med sygdommen.

Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med Beredskabsstyrelsen stå for aflivningen af fjerkræbesætningen senere på ugen.

Derudover etablerer styrelsen en zone på tre kilometer rundt om den smittede farm, hvor alle fjerkræbesætninger underlagt særlige restriktioner samt en 10 km zone med "intensiv overvågning af vilde fugle og fjerkræbesætninger", lyder det.

"Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning, og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at tage alle nødvendige forholdsregler. Det er bl.a. vigtigt, at de beskytter deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag," siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen.

Danmark var senest ramt af fugleinfluenza i 2016-17, hvor udbruddet kostede over 100 mio. kr. i direkte og indirekte omkostninger.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch