Forbud vækker bekymring blandt stor kartoffelavler

Pesticidet diquat er kommet på listen over ikke-godkendte pesticider, og det kan true kartoffelavleren Niels Lauritsen og resten af industrien på sit levebrød, mener han.
Foto: Casper Dalhoff/ERH
Foto: Casper Dalhoff/ERH

EU's beslutning om at putte diquat på listen over ikke-godkendte pesticider kan være en bombe under den danske kartoffelavlsindustri.

Det mener kartoffelavler Niels Lauritsen fra Thy, som står for 40 pct. af avlen af danske læggekartofler, skriver Nordjyske.

"Vores levebrød er truet, og i værste fald må vi stoppe med at producere kartofler. Vi er frustrerede, for det er hele vores produktion, der er truet," siger Niels Lauritsen til Nordjyske.

Forbuddet betyder, at Niels Lauritsen ikke kan benytte sig af sprøjtemidlet Reglone på samme måde som tidligere til at nedvisne kartoflerne.

I indeværende måned gav Miljøstyrelsen dispensation på blandt andet Reglone, så de danske landmænd kunne benytte sig af sprøjtemidlet i resten af 2020, dog i en begrænset mængde.

Ifølge beregninger fra Seges vil et forbud af pesticidet diquat koste de danske landmænd op til 900 mio. kr. på årlig basis.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også