Tyskland afsætter over to milliarder til at forbedre livet for søer

Tyske politikere har vedtaget en ny lov, der skal forbedre levevilkårene for søer. Ifølge Danske Svineproducenter kan de nye regler betyde, at mange tyske landmænd vil stoppe produktionen. Samtidig kan det ifølge Seges også få en betydning for danske landmænd.
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Fredag landede det tyske forbundsråd, Bundesrat, en politisk aftale, hvor det blev vedtaget at afsætte 300 mio. euro, 2,2 mia. kr., til modernisering af stalde til smågrise.

Ifølge Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion, er det en god nyhed.

"Vi kender endnu ikke detaljerne i den økonomiske hjælpepakke, men det må forventes, at den skal udmøntes som investeringsstøtte til omstilling af produktionen. Det er et must, når der skal laves så markante ændringer, som gælder alle," siger han til Seges Svineproduktions hjemmeside.

Den nye aftale indbærer ifølge Seges, at søerne efter en overgangsperiode på 8 år skal opstaldes i løsdrift i løbeafdelingen, mens at der lægges op til et arealkrav på fem kvadratmeter per so. Samtdig skal søer i farestalden være i løsdrift efter en overgangsordning på 15 år. Der vil stadig være mulighed for at søerne må være i boks fem dage omkring faring.

Ifølge Seges kan den nye lovgivning få betydning for danske soholderes fremtidige eksport af svinekød og smågrise til Tyskland.

Ifølge interesseorganisationen Danske Svineproducenter regner tyske markedsinteressenter med, at næsten alle smågriseproducenter skal ombygge deres stalde på grund af den nye lovgivning. På trods af de økonomiske håndsrækning vil mange tyske smågriseproducenter ikke investere i staldombygningen og i stedet stoppe produktionen, lyder vurderingen.

"Nogle eksperter betegner beslutningen fra i fredags som et dødsstød for den tyske smågriseproduktion," skriver Danske Svineproducenter i et nyhedsbrev.

Allerede om 3 år skal smågriseproducenten have udarbejdet et koncept for staldombygningen, og efter yderligere 2 år skal han søge om byggetilladelse. Når søerne er i løsdrift, skal en so have 5 kvadratmeter til rådighed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også