AgriWatch

Norge afviser hurtigere afvikling af minkproduktion under corona

Den norske regering har ikke tænkt sig at fremskynde afviklingen af landets minkproduktion. Det fortæller landets landbrugsminister i et høringssvar.

Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

Den norske landbrugsminister Olaug Bollestad, hvis parti er Kristelig Folkeparti, afviser i et høringssvar, at landets beslutning om at afvikle minkproduktionen ikke bør fremskyndes trods tilfælde af coronavirus hos mink i blandt andet Holland.

Det skriver det norske medie Bondebladet.

Landbrugsministeren blev stillet et spørgsmål fra Arne Nævra fra Socialistisk Venstre Parti, om hvorvidt afviklingen burde fremskyndes, da covid-19 har vist sig at kunne inficere mennesker.

Norges veterinærinstittut har dog ingen mistanke om inficerede mink i landet og anser ikke produktionen for at være risikabel i forhold til smitte til mennesker.

"Jeg ser derfor ikke behov for at forelægge forslag til Stortinget om ændring af overgangsperioden i loven om forbud mod at holde pelsdyr," sagde landbrugsminister Olaug Bollestad i et høringssvar.

Norge besluttede i 2018, at landets produktion af mink- og ræveskind skal afvikles inden 2025.

Norges produktion var i 2014 på 600.000 minkskind og 160.000 ræveskind fordelt på 300 farme. Samme år producerede Danmark omkring 15 mio. skind. På verdensplan blev omkring 53,3 mio. skind produceret i året.

Afvikling ikke på tale i Danmark

Holland, der i 2012 vedtog, at ville afvikle minkproduktionen inden 2024, har grundet corona besluttet af fremrykke afviklingen til udgangen af året. Landet havde i 2016 en produktion på omkring 6 mio. skind fordelt på 160 farme.

Mink er desuden bandlyst i Storbritannien, Østrig, Kroatien, Slovenien, Luxemborg og Tjekkiet. Afviklinger af produktioner finder sted i Makedonien, Serbien, Bosnien, Belgien, Holland og Norge.

Desuden er lovsforslag om bandlysning i landene Irland, Montenegro, Bulgarien, Litauen og Ukraine under behandling.

I Danmark blev der i 2009 indført en udfasning af produktionen af ræveskind.

Socialdemokratiet har i slutningen af juni fortalt til AgriWatch, at der ikke er udsigter til at forbyde produktionen af minkskind i Danmark.

"Jeg finder det upassende at tale om ar nedlægge minkproduktionen i en situation som denne, og jeg vil gerne slå det fast, at det har heller ikke ændret Socialdemokratiets holdning for nuværende," skrev Anders Kronborg til AgriWatch i en skriftlig kommentar.

S og DF skyder Enhedslistens forslag om forbud mod minkproduktion ned 

Mere fra AgriWatch

Friland mærker økoforbrugerne bremse op – midlertidigt

Forbrugerne har færre penge og vælger i stigende grad de billige løsninger, hvilket påvirker salget af Frilands økologi på kort sigt. På længere sigt er Danish Crown-datterselskabet fuld af fortrøstning - for der er stor villighed til at købe bæredygtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch