AgriWatch

Norge afviser hurtigere afvikling af minkproduktion under corona

Den norske regering har ikke tænkt sig at fremskynde afviklingen af landets minkproduktion. Det fortæller landets landbrugsminister i et høringssvar.

Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

Den norske landbrugsminister Olaug Bollestad, hvis parti er Kristelig Folkeparti, afviser i et høringssvar, at landets beslutning om at afvikle minkproduktionen ikke bør fremskyndes trods tilfælde af coronavirus hos mink i blandt andet Holland.

Det skriver det norske medie Bondebladet.

Landbrugsministeren blev stillet et spørgsmål fra Arne Nævra fra Socialistisk Venstre Parti, om hvorvidt afviklingen burde fremskyndes, da covid-19 har vist sig at kunne inficere mennesker.

Norges veterinærinstittut har dog ingen mistanke om inficerede mink i landet og anser ikke produktionen for at være risikabel i forhold til smitte til mennesker.

"Jeg ser derfor ikke behov for at forelægge forslag til Stortinget om ændring af overgangsperioden i loven om forbud mod at holde pelsdyr," sagde landbrugsminister Olaug Bollestad i et høringssvar.

Norge besluttede i 2018, at landets produktion af mink- og ræveskind skal afvikles inden 2025.

Norges produktion var i 2014 på 600.000 minkskind og 160.000 ræveskind fordelt på 300 farme. Samme år producerede Danmark omkring 15 mio. skind. På verdensplan blev omkring 53,3 mio. skind produceret i året.

Afvikling ikke på tale i Danmark

Holland, der i 2012 vedtog, at ville afvikle minkproduktionen inden 2024, har grundet corona besluttet af fremrykke afviklingen til udgangen af året. Landet havde i 2016 en produktion på omkring 6 mio. skind fordelt på 160 farme.

Mink er desuden bandlyst i Storbritannien, Østrig, Kroatien, Slovenien, Luxemborg og Tjekkiet. Afviklinger af produktioner finder sted i Makedonien, Serbien, Bosnien, Belgien, Holland og Norge.

Desuden er lovsforslag om bandlysning i landene Irland, Montenegro, Bulgarien, Litauen og Ukraine under behandling.

I Danmark blev der i 2009 indført en udfasning af produktionen af ræveskind.

Socialdemokratiet har i slutningen af juni fortalt til AgriWatch, at der ikke er udsigter til at forbyde produktionen af minkskind i Danmark.

"Jeg finder det upassende at tale om ar nedlægge minkproduktionen i en situation som denne, og jeg vil gerne slå det fast, at det har heller ikke ændret Socialdemokratiets holdning for nuværende," skrev Anders Kronborg til AgriWatch i en skriftlig kommentar.

S og DF skyder Enhedslistens forslag om forbud mod minkproduktion ned

Relaterede

AgriWatch trial banner 21 dage.jpg

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FødevareWatch