Danskeres slovakiske landbrug står klar med udvidelse til 120 millioner i 2020

Virksomheden Agrovakia blev etableret med tanken om at drive svineproduktionen i Slovakiet. En tanke, der blev til virkelighed, men hvor en æggeproduktion endte med at blive en del af forretningen. Nu skærper selskabet fokus på svin med millionudvidelse og gradvis afvikling af æggeproduktionen.
Foto: Nicholas Pfosi/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Nicholas Pfosi/Reuters/Ritzau Scanpix

Polnovakia Agrar har med sine 14 driftsselskaber og 5000 søer en solidt plantet produktion i Slovakiet.

Produktionen bliver dog nu forstørret, da ejergruppen via selskabet Agrovakia har igangsat en markant udvidelse af flere svinebedrifter.  

"Vi er ved at udvide med 2000 søer, hvilket er en investering på 120 mio. kr. Verden er næsten dagligt under forandring, og det sidder vi også og kigger ind i. Vi bruger meget tid på at følge med i, hvad der sker ude i verden, og tager bestik at situationen i forhold til, hvordan vi skal vækste i fremtiden," siger Claus Clausen, der er formand i Agrovakia.

Med de 7000 søer forventer virksomheden en årlig produktion på 200.000 slagtegrise, som selskabets egen salgs- og logistikafdeling står for at få afsat.

Udvidelsen sker særligt på to bedrifter, mens end enkelt bedrift undergår en mindre udvidelse. Agrovakia har omkring 215 medarbejdere og en egenkapital på 504,4 mio. kr. i 2019. Investeringen i udvidelsen vil først indgå i 2020-regnskabet, oplyser Claus Clausen. Udvidelsen forventes at stå færdigt i slutningen af 2020.

Afvikler æggeproduktion

Med udvidelsen af svineproduktionen vinkes dog også i løbet af nogle år farvel til firmaets æggeproduktion. En produktion med 180.000 høns, der årligt producerer 50 millioner æg.

"Æggeproduktionen er givet på lånt tid. Det ligger på et jordstykke omkring 12 kilometer fra hovedstaden Bratislava i et område, der er attraktivt til beboelse. Så inden for en årrække vil det formodentligt blive udviklet," siger Claus Clausen og tilføjer:

"Vi har sådan set ikke brug for produktionen mere. Nu specialiserer vi os og lægger alle kræfter i grisene og planteavl."

Virksomheden har foruden griseproduktionen 7500 hektar, hvor hvede og majs er hovedafgrøder samt solsikker og sukkerroer.

Svin er fundamentet

Ud af Agrovakias syv aktionærer er fem griseproducenter, fortæller Claus Clausen. Derfor har det fra selskabets etablering af ejerskabsstrukturen i 2004 været med øje for at få svineproduktion i udlandet blandt andet for at skabe omsætning.

En af aktionærerne er dog inden for æggeproduktion, hvilket var årsagen til, at virksomheden så muligheder i at drage gavn af den produktion, der fulgte med opkøbet af en konkursramt bedrift, som blev startskuddet på selskabets slovakiske aktiviteter.

Selv om Agrovakias ejere forestiller sig en dag at kunne sælge sin virksomhed, er det for nuværende ikke fokus på at finde en køber, fortæller Claus Clausen. Selskabet holder dog øjnene åbne for muligheder på markedet.

Formanden er ikke bekymret for, at svineproduktion bliver truet af nye vestlige tendenser om at spise mindre kød.  

"Vi kigger selvfølgelig ind på behovet for svinekød i fremtiden. Jeg tror, vi er godt gearet til de udsving, der måtte komme, og vi tror på, at svineproduktion også har sin berettigelse i fremtiden," siger Claus Clausen.

Agrovakia kom ud af 2019 med et overskud på 52 mio. kr., et driftsresultat (ebitda) på 98,1 mio. kr. og en bruttofortjeneste på 130,7 mio. kr., hvilket var ganske udmærket ifølge formanden.

"Der er ingen tvivl om, at vores seneste regnskab kan betegnes som tilfredsstillende. Det er naturligvis et løft i svineprisen, der har bragt os dertil," siger Claus Clausen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også