Tyskejet frøvirksomhed satser på flere sorter og vil øge andel i Danmark

DSV Frø har oplevet stor vækst de seneste år og har fordoblet omsætningen over otte år. Virksomheden satser mere på nye sorter i Danmark, hvor også økologisk frøavl vinder frem til den danske mælkeproduktion.
Foto: DSV Frø / PR
Foto: DSV Frø / PR

I 2012 kom Hunsballe Frø på tyske hænder, da samarbejdspartneren tyske DSV købte Holstebro-virksomheden. Siden er det kun gået en vej, og det er frem for den vestjyske frøvirksomhed.

Omsætningen er gået fra 159 mio. kr. i 2012/2013 til 321 mio. kr. i 2018/2019. Og direktør Lasse Skovlund Bech forventer et omsætningsniveau på minimum det samme, når regnskabsbøgerne for regnskabsåret lukker til sommer.

"Sidste år var rekord for virksomheden på regnskabssiden. Tørken i 2018 betød, at markerne i landbruget og haverne til plænegræs trængte til udskiftning. I år har vi haft en mild vinter, hvor markerne ser gode ud, så vi har en normal afsætning. Det tæller op, at vi havde en stor høst sidste år og mere frø at sælge af. Derfor er det min forventning, at vi ligger på niveau med sidste år," siger direktør Lasse Skovlund Bech.

I 2018/2019 leverede DSV Frø et overskud på 16 mio. kr. mod 9 mio. kr. i 2017/2018.

Den tyske ejer DSV har haft ønske om øget produktion af græs til verdensmarkedet, og det har det danske selskab kunnet levere på. Derudover er frøvirksomheden gået efter vækst indenfor andre sektorer end landbrug.

Samtidig er det danske avlernet også vokset. DSV Frø tæller omkring 450 danske landmænd, der avler frø, og sidste år havde selskabet en høst i omegnen af 20.000 ton græsfrø.

Lige nu ser virksomheden særligt en interesse for at avle økologiske græsfrø.

"På landbrug ser vi, at der er en stigende interesse for økologiske græsfrø. Det er især det danske marked for økologisk mælkeproduktion, som trækker det i den retning. Men også lande som Tyskland, England, USA, Italien og Frankrig, som efterspørger frø til økologisk mælkeproduktion. Derfor har vi også udvidet avlerkredsen af økologisk frø meget over de sidste år," siger Lasse Skovlund Bech.

Han tilføjer, at der samtidig fra politisk side i udlandet kommer større restriktioner for, hvad virksomhederne må komme i en blanding af frøgræs for at kalde det økologisk.

Direktøren vurderer, at det er de stabile mælkepriser over de sidste år og en større efterspørgsel på at bruge græs som foder til køerne, der øger interessen for græsfrø i landbruget.

Konkurrencefordel i Danmark

DSV Frø fungerer som produktion for og salg af græsfrø i Danmark for den tyske koncern, der også dyrker frøene i Tyskland og Holland.

Og de seneste år har selskabet øget produktionen i Danmark, fortæller direktøren.

"Produktionen er de seneste år gået mod Danmark, fordi der er forhold, hvor vi er mere konkurrencedygtige. Vi har taget markedsandele internt i koncernen og har fået flere kontrakter til danske landmænd. For landmanden har der været et fornuftigt prisniveau, men det kræver også mere end at dyrke foderhvede," siger Lasse Skovlund Bech.

Ifølge direktøren betyder strukturudviklingen i dansk landbrug også noget, for at den tyske koncern producerer sine græsfrø hos de danske landmænd. Udviklingen betyder større landbrug, og at de danske planteavlere generelt har investeret i tørrerier, der gør logistikkæden bedre og mere konkurrencedygtig.

Coronakrise påvirker

De præcise vækstplaner for DSV Frø er direktør Lasse Skovlund Bech ikke meget for at lægge frem i offentligheden, men han mener, at frøproduktionen og dermed frøhøsten i Danmark ikke vokser ligeså meget i de næste par år som hidtil.

"Der er altid en grænse. Sidste høstår slog vi høstrekord. Jeg tror, at vi kan slå høstrekorden for frø i år. Det begynder nok at toppe i forhold til mængder. Vi har vores udlægsplaner, som jeg ikke kan afsløre," siger han.

Det er særligt på salg af frø til plænegræs, at både den danske forretning og koncernen formentlig bliver ramt af den globale coronakrise.

"De lande, vi afsætter plænegræs til herunder England og i Sydeuropa, er ramt. Afsætningen er mindre. Det har ikke betydning på den korte bane i år, men de kommende to år," siger Lasse Skovlund Bech, der mener, at det er for tidligt endnu at sætte tal på.

Det er blandt andet, fordi virksomheden havde sin højsæson for salg til plænegræs, da coronakrisen ramte. Såfremt der sker en generel afmatning i bygge- og anlægssektoren kan DSV Frø blive ramt den kommende tid på projekter inden for plænegræs i den sektor.

Foto: DSV Frø / PR
Foto: DSV Frø / PR

Satser mere på andre afgrøder

Oprindeligt startede Hunsballe Frø med produktion af græs og kløver, men med det tyske ejerskifte har fokus over de sidste år rettet sig mod andre afgrødetyper.

I Danmark fungerer DSV Frø som et salgsselskab inden for raps og korn. Og forhåbningen er at kunne vinde markedsandele over de kommende år.

"På græs og kløver har vi omkring 20-25 pct. af markedet i Danmark. På raps går vi fra at have to sorter til at have fire-fem sorter i handlen til efteråret. Vi håber, at vi kan få markedsandele på raps, og vi vil gerne være kendt for at levere raps i Danmark," siger Lasse Skovlund Bech.

Det tager dog lang tid at etablere nye sorter på det danske marked. Siden 2015 har DSV Frø arbejdet med at få rapsfrø på det danske marked. Det er især gennem landsforsøgene, at sorterne skal vise deres værd, før de kan vinde indpas på et marked som det danske.

Men der er stor tro hos DSV på, at det er muligt at få andele på andre afgrødesorter i Danmark.

"Som koncern har vi været markedsleder på flere andre markeder, så der er gode basis for at udbrede sig på det danske marked. Blandt andet fordi de klimatiske forhold og produktionsbehovet ligner det tyske, hvor vi er store på raps og hvede," siger Lasse Skovlund Bech.

DSV-koncernen har over 600 ansatte, hvoraf DSV Frø i Danmark har 60 ansatte.

Foto: DSV Frø / PR
Foto: DSV Frø / PR

Politiske begrænsninger kan tvinge frøproduktion væk fra Danmark

DLG's planteforædling går tilbage på top- og bundlinje

Danske eksportmarkeder åbner gradvist op: "Men hvad hjælper det, hvis der ikke er nogle ordrer i bøgerne?" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også