L&F drøfter hjælpepakker til presset kalve- og oksekødssektor

Landbrug & Fødevarer analyserer i disse dage på, om regeringens eksisterende hjælpepakker og ordninger kan hjælpe kalve- og oksekødssektoren, som har følt mærkbare konsekvenser af coronakrisen.
Foto: Landbrug & Fødevarer
Foto: Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer har i disse dage kalve- og oksekødssektoren under lup, da coronakrisen medfører mærkbare konsekvenser for branchen.

Ifølge Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, drøftes der i disse dage, om statens initiativer til udsatte sektorer kan få den hårdt pressede branche på fode igen.

"Fødevarebranchen er langt fra den branche, der er hårdest ramt, men coronakrisen har mærkbare konsekvenser for blandt andet kalve- og oksekødssektoren," siger Christian Lund i et skriftligt svar til AgriWatch og fortsætter:

"I Landbrug & Fødevarer Kvæg er vi ved at analysere og regne på, om de eksisterende hjælpepakker og kompensationsordninger er relevante for sektoren - eller om de med enkelte tilpasninger kan blive det. Det samme gælder også for de likviditetsforbedrende tiltag, regeringen har iværksat."

Kalveproducenterne sad allerede hårdt i det før coronakrisen ifølge Christian Lund. En dalende kreaturnotering og en fejlimplementering af EU-støtten i slutningen af 2019 har givet trængte økonomiske kår i branchen.

Coronakrisen danner mørke skyer over slagtekalveproducenterne

AgriWatch har tidligere beskrevet, hvordan slagtekalveproducenternes dækningsbidrag er dykket de seneste år, og den gennemsnitlige slagtekalveproducent kan ikke få forretningen til at køre rundt.

Det har fået formand for Danske Slagtekalveproducenter, Lasse Olsen, til at efterlyse hjælpepakker til branchen.

Alternativ afsætning

Ifølge Christian Lund kigger Landbrug & Fødevarer også på alternative afsætningsmuligheder for kalve- og oksekødet.

De dyre beskæringer bliver i høj grad afsat til hotel- og restaurationsbranchen, men som nu er lukket ned foreløbigt til den 10. maj. Samtidig er producenternes huderomsætning gået i stå, da garverierne i Italien er lukket ned på ubestemt tid.

"Slagterierne ser selvfølgelig på en række muligheder for at finde alternativ afsætning af kødet, fx klarer Danish Crowns webshop Dyrbar.dk sig rigtig godt. Men volumen er ikke stor nok, og det har allerede sat sig i en faldende notering på oksekødet," siger Christian Lund.

Christian Lund siger videre, at Landbrug & Fødevarer vil vurdere, om der er behov for yderligere tiltag til at understøtte de små- og mellemstore virksomheder, der mærker de direkte konsekvenser af den globale coronakrise.

Landbrug & Fødevarer vil senere komme med organisationens bud på, hvordan man styrker dansk økonomi på den anden side af coronakrisen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også