Grovvarekoncerners smågrisefirma øjner flere salg af bedrifter

En af Danmarks største smågriseproducenter har tidligere solgt store dele af sin svineproduktion som led i en total afhændelse. Danpiglet håber med de nuværende høje priser på svin, at det meste af den resterende produktion bliver solgt i løbet af nogle år.
Foto: PR-foto Danpiglet
Foto: PR-foto Danpiglet

Virksomheden Danpiglet, der er ultimativt ejet af Danmarks største grovvarekoncerner DLG og Danish Agro, er i årenes løb gået fra omkring 18.000 søer på 18 farme til knap 8500 årssøer på 7 farme.

Afhændelsen af produktionen stopper dog ikke der, for selskabets produktion, der i første led er ejet af fjerkræproducenten Danhatch, skal sælges totalt.

Derfor håber koncernchef i Danhatch, at de høje priser på smågrise kan give købere lyst til at investere. 

"Det er klart, at med de gode priser håber vi, at vi kan få solgt nogle produktionsanlæg samlet eller hver for sig. Vi har ikke ændret væsentligt på prissætningen af ejendommene det seneste år, så det kan nemt være med til, at salget kommer til at ske hurtigere. Min forhåbning er, at inden for de kommende år vil vi afhænde de fleste svineproduktionsanlæg," siger koncernchef i Danhatch og adm. direktør i Danpiglet, Kristian Kristensen til AgriWatch.

Hvad bygger den forhåbning på? Er der interesserede?

"Nej, der er ikke aktuelt nogen konkrete forhandlinger i gang," siger Kristian Kristensen og fortsætter:

"Jeg bygger det på, at økonomien ser fornuftig ud i øjeblikket, og hvis potentielle interessenter ser nogle anlæg og vurderer, at de er i orden, så kan de også skabe en fornuftig indtjening fra starten."

I 2019 eksporterede Danpiglet godt 269.000 smågrise fra 8490 årssøer. Det gav firmaet en omsætning på 139,8 mio. kr. og et overskud på 11,6 mio. kr. 

Hvornår forventer I at have solgt bedrifterne?

"Det vil jeg helst ikke kommentere på. Sådan noget sker forholdsvist hurtigt, når folk viser interesse, men det er svært at bedømme."

Hvad koster produktionerne?

"Det er en del millioner kroner, men jeg vil undlade at kommentere yderligere på det," siger Kristian Kristensen.

Fokus på driften

DLG og Danish Agro har tidligere været direkte ejere af DPL Invest (det nuværende Danpiglet) og i 2009 ifm. et direktørskifte, spurgte ejerne ledelsen i Danhatch, som også er ejet af de to grovvarefirmaer, om de to selskaber kunne drives sammen.

Formålet var at opnå synergier inden for administration og ledelse samt general drift og optimering af husdyrproduktion.

"Vores strategi i Danpiglet er egentlig ikke så kompliceret. Filosofien er at så længe virksomheden drives, er der fuldt fokus på at skabe de bedst mulige produktionsmæssige og økonomiske resultater," siger Kristian Kristensen og uddyber:

"Det handler om, at vi ledelsesmæssigt sammen med alle medarbejdere har fuldt fokus på at nå det mål. Det betyder også, at almindeligt vedligehold samt udvikling og investeringer fortsætter som normalt."

Millioner investeres

Selv om det er målet at få solgt produktionerne, handler det ikke ifølge Kristensen om, hvor hurtigt det kan gøres, men om den rette køber og pris byder sig til.

"Det er ikke et spørgsmål om, at vi går ud og siger, at nu er farmene på udsalg - det er de ikke. De er til salg og bliver afviklet stille og roligt, mens der er fuldt fokus på driften, så de, der overtager produktionsanlæggene, får bedrifter, der matcher de krav, der er i dag og fremadrettet," siger direktøren.

Derfor fortsætter Danhatch-koncernen med at investere i Danpiglet-produktionerne på trods af at fjerkræ er kerneforretningen.

I det seneste år er der investeret i blandt andet en ny farestald på et so-anlæg, og henad vejen opdaterer og renoverer firmaet løbende, påpeger Kristian Kristensen.

"Sidste år renoverede vi et site med klimastalde, så på den måde er det business as usual," fortæller koncernchefen og tilføjer:

"Det er ikke fordi, der ikke bliver investeret i Danpiglet, men den del af Danhatch-koncernen skal ikke udvides, men afvikles, da fjerkræ er det bærende ben."

Nyinvesteringer i Danpiglet er endt i godt 10 mio. kr. i 2019. Firmaet budgetterer med 10-12 mio. kr. i 2020.

Salg trods gode resultater

Høje priser på smågrise har naturligt også haft positiv effekt på Danpiglets regnskab i 2019. Og det forventes at fortsætte og dermed også vise sig i det kommende års regnskab

"Jeg forventer helt klart et bedre resultat i 2020 end det, der blev realiseret i 2019 qua de aktuelle prisniveauer på 30-kgs grise. Det hersker der ingen tvivl om. Generelt for svineproduktion med de priser, der er gældende i disse tider, kommer vi til at se et ganske fornuftigt 2020," siger Kristian Kristensen.

Gode økonomiske resultater i Danpiglet kommer dog ikke til at ændre på strategien om at få solgt smågriseproduktionen.

"Danhatch Group er en international koncern, hvor omkring 90 pct. af forretningen ligger indenfor fjerkræproduktion. Vi har i fjerkrædelen ekspanderet de sidste 10 år uden for landets grænser i Europa, og fjerkræ er vores kerneforretning. Så det er et spørgsmål om at have fokus på kerneforretningen," siger Kristian Kristensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også