Greenpeace efterspørger reduktioner i kød- og mejeriproduktion i klimaudspil

Klimapartnerskabet misser muligheden for at gøre op med status quo. Sådan siger Greenpeace om de anbefalinger for fødevare- og landbrugssektoren, der udkom mandag. Organisationen mener, der burde være tiltag inden for reduktion af kød- og mejeriproduktion.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Regeringens klimapartnerskab inden for landbrugs- og fødevaresektoren mangler at lave anbefalinger til tiltag, der for alvor er med til at påvirke udledningen af CO2-udledninger positivt udover jordudtagning.

Det mener Greenpeace, der mener, at reduktion af kød- og mejeriproduktion kan være vejen frem.

"Vi savner reelle reduktioner gennem en markant reduktion i kød- og mejeriproduktionen - det er det eneste, udover udtag af lavsbundsjord og skovrejsning, der for alvor batter. Der er dog også gode forslag at fremhæve, såsom udtag af lavbundsjorde og fremme af plantebaserede fødevarer, tiltag mod madspild, bedre affaldssortering og genanvendelse," siger Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace i en pressemeddelelse.

Politikere stilles større krav

Partnerskabet, der er bestående af repræsentanter fra blandt andet Danish Crown, DLG, Seges, L&F, Danish Agro, Nature Energy, Mejeriforeningen, Arla og Daka, forventer, at de 22 tiltag, der blev lagt frem mandag, vil reducere udledningerne af CO2 med 62 pct. i 2030.

Ud af de 24,7 mia. kr., de 14 tiltag inden for landbrugssektoren vil koste, er knap 14 mia. kr. budgetteret til at være omkostninger for staten.

Det resterende beløb på 11,3 mia. kr. bliver en udgift, som landbruget selv skal dække. Det gælder tiltaget 'udbredelse af vedvarende energi til energiproduktion i landbruget.'

"Fødevare- og landbrugssektoren siger, at man er klar til at løfte udfordringen og gøre Danmark til et foregangsland, men udspillet viser, at politikerne bliver nødt til at stille langt større krav om at omstille landbruget, end erhvervet selv forestiller sig at bidrage med for at bremse klimakrisen og indfri målet," siger Helene Hagel i meddelelsen.

Misser mulighed

Selv om klimatiltagene inkluderer punkter som udtagning af lavbundsjorde, så mener Greenpeace, at partnerskabet ikke har grebet en mulighed for at ændre på kød- og mejeriproduktionen.

"Partnerskabet misser desværre muligheden for at gøre op med status quo og Danmarks enorme animalske produktion, som ikke alene belaster klimaet, men også natur, miljø, biodiversitet, grundvand, indre farvande og naboers helbred. Danmark er det mest opdyrkede land i Europa, og vi bruger i dag omkring halvdelen af Danmarks areal til at dyrke dyrefoder. Vi savner, at partnerskabet viser lederskab og tager hul på en markant reduktion i den store animalske produktion og for alvor sætter gang i omstillingen til mere plantebaseret mad," siger Helene Hagel i meddelelsen.

Den aktuelle krisesituation i Danmark vedrørende covid-19 betyder, at ingen fra regeringens klimapartnerskab inden for landbrug og fødevarer indtil videre ikke har villet kommentere på anbefalingerne.

Klimapartnerskab klapper i om anbefalinger

Danmarks Naturfredningsforening: Klimapartnerskabet har ikke løst sin opgave

Bæredygtigt Landbrug: Anbefalinger af klimatiltag kan kun bruges til diskussion 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også