Ung landmandssøn skal låne op mod 100 millioner for at overtage familiegården

Det kræver mod og en velvillig bank at etablere sig som landmand i 2020. Det gælder ikke mindst, hvis man som en 21-årig nordjyde drømmer om at overtage familiegården.
Arkivfoto. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Arkivfoto. | Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

21-årige Eskild Sørensen drømmer om at overtage forældrenes mælkeproduktion i Gøttrup ved Fjerritslev i Nordjylland. Skal det lykkes kræver det, at han etablerer en startgæld mellem 80 og 100 mio. kr.

Det skriver Nordjyske.

"Jeg har haft mine overvejelser, især om prisen. Det er rigtig mange penge, og hvis det går galt, kan jeg ikke eje noget. Men jo mere indsigt jeg får i det økonomiske, jo mere kan jeg se, at hvis man kan køre gården rigtigt, kan det også give et pænt afkast," siger Eskild Sørensen til mediet.

I september 2019 kom Seges med en analyse, der viste, at de danske landmænd på daværende tidspunkt havde en gennemsnitsalder på 56,4 år, hvilket øger ejerskiftebehovet markant frem mod 2030.

Ny analyse: Næsten hvert andet landbrug skal have nye ejer inden 2030

"Vi forventer en omsætning af heltidslandbrug på godt 4.000 i løbet af de kommende ti år. Det svarer i antal til knap halvdelen af de 9.500 heltidslandbrug," sagde Klaus Kaiser, erhvervsøkonomiskchef hos Seges, i den forbindelse til AgriWatch.

Det er dog ikke kun alderen, der spiller en rolle, når det fremtidige ejerskiftebehov bliver vurderet i analysen. Her spiller økonomi, frivillige salg og natur, miljø- og klimareguleringer også ind.

De forskellige forhold betyder, at der frem mod 2030 samlet vil være behov for at få omsat 3.500-4.000 heltidsbedrifter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også