AgriWatch

Landmand med ekstern investor: "Vi bliver rated anderledes af banken"

Man bliver ikke som ung landmand placeret i de samme kasser hos realkreditinstitutterne, når man har en ekstern investor bag sig, siger ung og ekspansionsivrig mælkeproducent.

Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix

At skaffe likviditet hos banken til større investeringer kan være en svær opgave for unge landmænd med en sparsom egenkapital, men for mælkeproducenten Morten Jacobsen har en ekstern investor været nøglen.

Til Kvægkongres 2020 stod to de samarbejdspartnere på scenen og forklarede fordelene ved konstellationen samt de barrierer, som en nyopstartet landmand kan møde.

"Ud fra det jeg hører fra jævnaldrende, har Lars Fogh og jeg mere råderum til at investere i de rigtige ting, som giver de gode afkast, fordi vi ikke kommer i de samme kasser hos Nykredit. Vi bliver rated lidt anderledes," siger Morten Jacobsen til Kvægkongres 2020.

For godt tre år siden fik den daværende 26-årige Morten Jacobsen en ekstern investor ind i form af finansmanden Lars Fogh, der investerer i flere landbrug. Morten Jacobsen ejer 50,1 pct. af sit selskab Hedegaarden Aps, mens Lars Fogh har de resterende procenter.

På daværende tidspunkt købte Lars Fogh sig ind i gården med 200 hektar og 430 køer for 36 mio. kr.

I dag udgøres Hedegaarden Aps af 1100 køer og 750 hektar.

"Tankerne om en intern investor startede, da jeg kiggede på en stor ejendom oppe i Thy. Da jeg præsenterede det for Nykredit, var de ikke superimponeret over min egenkapital," siger Morten Jacobsen.

Morten Jacobsen siger selv, at han er født med en vestjysk skepsis for alting. Derfor var det efter længere tids overvejelse og samtaler med rådgivningsselskabet Sagro, at han tog beslutningen om at indlemme Lars Fogh i bedriften.

"Vi har en tradition i landbruget for, at det skal bare være selveje. Vi har haft mange gode snakke om, hvad selveje er. Er det at have 70 pct. af realkredit og have resten i banken uden en egenkapital, eller er det at have en samarbejdspartner? Jeg ville hellere have en samarbejdspartner frem for en långiver," siger Morten Jacobsen.

Passiv investor

Lars Fogh har i en årrække investeret i flere landbrugsvirksomheder, hvor han blandt har investeret i en minkfarm, et landbrug i Letland med 1.000 hektar og 430 søer samt et farmanlæg med 5.400 søger i Moldova.

"Min investeringsfilosofi er, at jeg ikke skal være engageret i den daglige drift. Den daglige ledelse skal kunne lede virksomheden i minimum to år frem," siger Lars Fogh fra scenen på Kvægkongres 2020.

Finansmanden kontaktede Sagro med ønsket om at finde et godt investeringsprojekt, hvor Morten Jacobsens navn dukkede op, og med tiden kom aftalen i hus.

For Lars Fogh er det vigtigt, at begge parter har hånden på kogepladen.

"Jeg har rigtig god erfaring med 50/50 ejerskab, fordi man er nødt til at være på bølgelængde hele tiden. Der er man ligeværdige, og vi er i den samme båd," siger Lars Fogh.

Der bliver dog ikke kastet penge efter hvem som helst, siger Lars Fogh. Han siger, at han undersøger 20 forskellige virksomheder, før han vælger at investere i én.

Nok skal økonomien være i orden, men mennesket bag virksomheden er mindst lige så vigtig.

"Jeg investerer i mennesker. Morten var en forretningsorienteret ung mand med kvægfaglig grundviden, gåpåmod og ikke mindst bredtsynet og ikke bare snæversynet på landbruget," siger Lars Fogh og fortsætter:

"Man kan diskutere om kvægbrug har en fremtid. Der er mange dommedagsprofetier, men det handler om at være på den laveste kostomkostninger, for så vil det altid være os, der kommer sidst af toget."

Mere fra AgriWatch

EU-lande langer ud efter storstilet pesticidplan

Ti EU-lande er gået på barrikaderne i kritik af køreplanen for EU’s halvering i brugen af kemiske pesticider inden 2030. Fra sidelinjen bakker Danmark også op om kritikken. ”Vi er nødt til at finde et balanceret kompromis,” sagde Rasmus Prehn (S).

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch