Bayer erkender manglende indsats for at forbedre image blandt forbrugere

Protester og demonstrationer mod pesticider er ikke et ukendt fænomen for kemi-giganten Bayer. Virksomheden erkender, at der ikke er gjort nok for at nedbringe kritikken mod producenter af pesticider.
Foto: PR-foto Bayer
Foto: PR-foto Bayer

Biers udryddelse, kræftfremkaldelse, ødelagt biodiversitet og kemikalier i grundvand.

Sådan lyder en række af de kritikpunkter, kemi-virksomheden Bayer som pesticidproducent har stået overfor i et historisk perspektiv. Og protester mod branchen har ligeledes være en del af hverdagsbrødet for firmaet.

Niels Bjerre, som er lobbyist for landbrugsafdelingen i Bayer i Danmark, erkender, at virksomheden og branchen generelt ikke har arbejdet nok for at øge populariteten og forståelsen for pesticiders funktion i landbruget blandt forbrugerne.

"Plantebeskyttelse er vigtigt for landmænd i hele verden, men vi har ikke været gode nok til at tage den samtale. Det gælder både for Bayer, men også for branchen og landbruget som helhed. Vi skulle være startet for 20 år siden med at tage den dialog, men det har vi forsømt," vurderer Niels Bjerre til AgriWatch.

Han vurderer, at årsagen til at branchen ikke har været bedre til at undgå ringe omtale blandt forbrugere, er, fordi pesticider bliver gennemtestet af både virksomheder og myndigheder, før de kommer på markedet, og derfor burde der ikke være ringende alarmklokker.

"Kunderne og myndighederne var glade, så vi forudså ikke, hvad det kunne skabe af kritik. Vi forstår også godt, at medier har sat fokus på nogle af de dårlige sager, der har været, og derfor skulle vi som branche have været dygtigere til i fællesskab at løfte opgaven om at fortælle om de positive sider af pesticidforbrug," siger Niels Bjerre.

Nyt fokus

Ifølge Niels Bjerre, der har været ansat i Bayer i over 18 år, er det først for alvor i løbet af de seneste år, at der er gjort en større indsats for at påvirke forbrugernes syn på pesticider.

Han vil ikke komme ind på et konkret beløb investeret eller antallet af nye ansatte dedikeret til indsatsen, men påpeger, at det har været et klart fokuspunkt for bestyrelsen og ledelsen i den tyske kemigigant, der i 2018 omsatte for mere end 39,5 mia. euro svarende til omkring 295 mia. kr.

"Vi håber, at vi kan få forbrugerne tættere på landbruget, så de kan se, hvordan det er i virkeligheden. Dertil kommer, at vi skal udbrede kendskabet til den videnskabelige dokumentation, vi har omkring pesticidforbrug i landbruget," siger Niels Bjerre.

Han fortæller, at der er sket meget for Bayers afdeling for afgrødeforskning og pesticidproduktion siden 2000. Ifølge Bjerre er sprøjtemidlerne forbedret så mængden af pesticid er kommet langt ned, hvilket firmaet fortsat vil arbejde på at forbedre.

Bayer-koncernen meddelte i sin regnskab for 2018, at der vil blive investeret omkring 2,4 mia. euro i forskning og udvikling af produkter til landbruget de kommende år. Afdelingen Crop Science havde et salg i 2018 på 14,26 mia. euro svarende til omkring 107 mia. kr. Firmaets primære omsætning kommer fra medicin.

Forbud bekymrer

Den 156 år gamle virksomhed Bayer købte i 2018 firmaet Monsanto for 63 mia. dollar svarende til over 427 mia. kr. Opkøbet gav Bayer salget af sprøjtemidlet Roundup, hvor pesticidet glyphosat indgår, og det har ikke just hjulpet Bayers image på rette spor.

I august 2019 satte det amerikanske erhvervsmedie The Wall Street Journal spørgsmålstegn ved, om opkøbet er en af de værste nogensinde foretaget. For med Monsanto og Roundup fulgte op mod 85.000 søgsmål med anklager om, at midlet fremkalder kræft.

Bayer har indtil videre tabt tre af sagerne, der er kommet for en domstol og skal betale over 2,4 mia. dollar i erstatning. Virksomheden er på nuværende tidspunkt ved at finde frem til, om der kan laves forlig for de resterende sager.

"Det er ikke sådan, at vi har ondt af os selv over, at medierne omtaler os, som de gør. Sensationen vinder måske indimellem for meget frem, og vi vil gerne vise, at der også er en anden side af sagen. Det er blandt andet, at der ikke findes et alternativ til f.eks. glyphosat, så hvis det bliver forbudt, vil det have ekstremt store konsekvenser for landmænd i hele verden. Det er en virksomhed som Bayer, der kan være med til at finde en løsning på det problem," siger Niels Bjerre.

Landbrugslobbyisten er derfor bekymret for, at flere EU-lande er begyndt at tale for et forbud af glyphosat, hvis godkendelse udløber i slutningen af 2022.

"Pesticidsektoren er en af de mest gennemregulerede der er, og vi forsøger at gøre landbruget så effektivt så muligt med minimalt forbrug af pesticider. Men der er brug for pesticider lige nu, og derfor bekymrer det mig, hvis politikere stemmer et glyphosat-forbud igennem, når alternativet er ringere."

L&F-chefkonsulent forbinder bølge af glyphosat-forbud med folkelig ramasjang 

EU bandlyser Bayer-pesticider forbundet med skade af bier 

Østrig dropper glyphosat-forbud i regeringsgrundlag efter EU-reprimande 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Photo: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også