AgriWatch

Ny finanslov sætter 200 millioner af årligt til udtagning af landbrugsjord

Næste års finanslov er i hus, og partierne bag aftalen afsætter 2 mia. kr. til udtagning af landburgsjorde. (Opdateret)

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Efter lange forhandlinger faldt en ny finanslov for 2020 på plads mandag aften.

Aftalen har regeringen indgået med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. Partierne er nået til enighed om at afsætte 200 mio. kr. årligt og 2 mia. kr. samlet i perioden 2020-2029 til udtagning af landbrugsjord. Det fremgår af Finansloven.

Her fremgår det også, at partierne mødes med henblik på primo 2020 at igangsætte udmøntningen hurtigst muligt.

"[Partierne]... er enige om at afsætte i alt 2 mia. kr. frem mod 2030 til at understøtte natur-, vandmiljø- og klimaformål bl.a. gennem udtag af kulstofrig landbrugsjord, eksempelvis afbrydning af dræn og vådgøring af områderne, tilskud og kompensation i forbindelse med værditab ved videresalg af jorden, omlægning til mere bæredygtig produktion mv. med henblik på at reducere landbrugets drivhusgasudledning mest muligt," står der i finansloven.

De Radikales klimaordfører, Ida Auken, luftede tidligt i forhandlingsforløbet en ambition om, at der blev afsat 1 mia. kr. om året til udtagning af landbrugsjord. Den ambition fik opbakning fra blandt andre Landbrug & Fødevarer, men puljen er altså endt i en noget lavere ende af skalaen.

Regeringen sår tvivl om støtte til ny pantebrevsmodel i landbruget

Venstre vil finansiere opkøb af landbrugsjord via finanslov og uden nye afgifter 

Mere fra AgriWatch

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Når hun savner forandring i verden, skaber hun den selv

Portræt: Marie-Louise Boisen Lendal er træt af unge, der brokker sig over klimakrisen, men som ikke tager handling. Selv stiftede hun tænketanken Frej, da hun mente, den manglede. Under sin barsel har hun startet en mødregruppe med fokus på karriere frem for babystrik.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch