AgriWatch

Roedyrkere: Forbud mod sprøjtemiddel hjælper ikke bierne

Vi har ikke bier i roemarker, og derfor er forbud mod sprøjtemiddel symbolpolitik, siger roedyrkeres formand.

Vi ser ikke bier i roemarkerne, og derfor gør et forbud mod at bejdse roefrø med sprøjtemidlet neonikotionider ingen forskel for bierne, lyder det fra formanden for Danske Sukkerroedyrkere. | Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Landets sukkerroedyrkere ser mørkt på fremtiden, efter at miljøminister Lea Wermelin (S) har givet erhvervet et år til at udfase brugen af sprøjtemidlet neonikotinoider.

"Jeg er noget pessimistisk, for jeg har ikke hørt om, at der et alternativ, der er lige så effektivt, vi kan bruge," siger Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere.

Neonikotinoider menes at være skadelig for bier, fordi midlet kan skade deres immunforsvar og evne til at orientere sig.

"Men vi har slet ikke bier i vores roemarker, og derfor er det efter min mening symbolpolitik," siger Jørn Dalby.

Neonikotinoider er forbudt til udendørs brug i Danmark og resten af EU, men der har hidtil været en række muligheder for at få dispensation.

Sukkerroedyrkerne har fået dispensation til at bejdse roefrø med midlet i 2020.

Men herefter er det slut.

"Jeg har også rapsmarker, hvor der kommer bier. Og der kan jeg godt forstå forbuddet. Men når det gælder mine roemarker, så forstår jeg det ikke, for det er ikke der, bierne er," siger Jørn Dalby.

Ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet arbejder Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet på at finde alternative sprøjtemidler inden for en tidshorisont på et år.

Men formanden for landets 900 sukkerroedyrkere kender ikke til, at der er noget på vej.

"Det kan jo tage flere år at få midler godkendt, så hvis der var noget på vej, vil jeg tro, at jeg havde hørt om det," siger Jørn Dalby.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra instituttet.

Jørn Dalby frygter, at konsekvensen af forbuddet vil være, at nogle kolleger må dreje nøglen om.

Og det kan betyde tab af nogle af de 450 arbejdspladser inden for den danske sukkerproduktion.

"Fra Sverige, hvor man også har et forbud, ved vi, at vores kolleger har haft ekstra udgifter på op mod 700-800 kroner per hektar til bekæmpelse af skadedyr. Det vil vi nok også få i Danmark. Og det er hårdt for en branche, der er så presset, som vi er," siger Jørn Dalby.

Minister vil undersøge forbud mod Roundup for private 

Tysk sukkerproducent falder tungt efter skuffende regnskab 

Nordzucker: Normalt udbytte af roer i år 

Tyskland forbyder omstridt sprøjtemiddel fra 2023 

Mere fra AgriWatch

Statslig landbrugsfond tabte knap 100 millioner sidste år

”Vanvittigt dårligt bytteforhold” i flere projekter verden rundt, bærer skylden for, at fonden Danish Agribusiness Fund, der har pensionskasser og staten som bagmænd, gik i rødt efter 2021. Kendt svineprojekt i Kina fik ekstra lån, fortæller direktør.

Kornpriserne hamrer op efter opsigtsvækkende prognose

En prognose fra det amerikanske landbrugsministerium indikerer, at den globale kornhøst vil falde 28 mio. tons. Samtidig begrænser Indien eksport af hvede. Det får priserne til at stige eksplosivt til det højeste niveau nogensinde. (Opdateres)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch