En del af Watch Medier

AgriWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
06.11.2019kl. 07.58

25 pensionsselskaber siger nej til investering i dansk landbrug

To landbrugsøkonomer har sat en ny forretningsmodel, der skulle tiltrække pensionskassekapital til landbruget, på hold. Ingen pensionskasser er interesseret. Begge vurderer dog, at det er et spørgsmål om tid.
AF OLE ANDERSEN OG MICHAEL DUELUND

En ny platform rettet mod landets 25 største pensionsselskaber til opkøb og drift af danske landbrugsjorde og landbrugsejendomme er indtil videre sat i venteposition.

Forklaringen skyldes en stort set entydig mangel på interesse fra pensionskasserne, og det både ærgrer og undrer de to initiativtagere og landbrugsøkonomer bag forretningsmodellen, Anders Rousing og Niels Vestergaard Olsen, der begge har mange års erfaring som rådgivere i landbruget og tilknyttede industrier.

Måske er vi to til fire år forud for vores tid, men vi er fuldt overbeviste om, at det her kommer.

Niels Vestergaard Olsen.

Planen er at rejse mellem 500 mio. kr. og 1 mia. kr. ved salg af aktier til pensionskasser på baggrund af et aktieprospekt gennem et nyt selskab under stiftelse, Ödger A/S. Det er i år blevet præsenteret for de potentielle investorer. Flere har dog forklaret, at landbruget ikke er et strategisk forretningsområde for dem, mens andre helt har undladt at reagere på invitationen.

2-4 år for tidligt

"Jeg tror, at markedet først er ved at blive modnet. Måske er vi to til fire år forud for vores tid, men vi er fuldt overbeviste om, at det her kommer. Så kan man reflektere over, hvorfor det ikke er sket i Danmark endnu," siger Niels Vestergaard Olsen, der oplyser, at der har været kontakt med de 25 største pensionsselskaber.

Om tema

AgriWatch sætter i en række artikler fokus på landbrugets økonomiske situation; landmændenes skyhøje gæld, pengeinstitutternes villighed til at låne til erhvervet og blandt andre pensionskassers appetit på investeringer i dansk landbrug

Grundlæggende går forretningsmodellen ud på, at der tegnes aktier i investeringsselskabet Ödger A/S, der køber jord, bygninger og besætninger, mens landmanden forpagter og som udgangspunkt selv står for at finansiere maskiner, inventar og andet.

Driften placeres i et administrationsselskab, der primært skal identificere egnede landbrugsbedrifter til opkøb, udpege forpagtere til ejendommene og samtidig fungere som sparringspartner og vejleder, men uden at erstatte den landbrugsfaglige rådgivning.

Afkast på 3-5 pct.

Ifølge aktieprospektet og de to idémænd kan investorerne forvente et afkast i størrelsesordenen 3-5 pct. på en investering i en pulje af ejendomme og landbrugsjorde og ikke i enkelte, specifikke ejendomme.

Niels Vestergaard Olsen har flere bud på, hvorfor interessen for investeringer i landbruget blandt pensionskasserne fortsat er ringe.

"Der er nogle følelsesmæssige elementer i det i forhold til den folkelige opbakning til dansk landbrug. Det er samtidig nyt land, men det handler også om, hvorvidt investeringer i landbrugsjorde og landbrugsejendomme er likvide eller ikke-likvide," siger han.

Han påpeger desuden, at investeringer i aktier typisk bliver målt i afkast, der "stort set kan opgøres time for time".

"Vi har ikke en børs på jord, og det tiltaler ikke pensionskasserne at gå ind i investeringer, der er mindre likvide og omsættelige. I vores tilfælde indgår vi 10-årige lejekontrakter, så man skal populært sagt have de lange briller på. Pensionskasser tænker kollektivt, og de er vant til at skulle gøre deres formue op her og nu," siger Niels Vestergaard Olsen.

Bange for selveje

Han peger også på, at pensionskasser er bange for at træde ind på en platform, der historisk har været styret af selveje-princippet.

"Det er ikke et princip, vi udfordrer, men vi vil gerne levere et supplement. Problematikken er, at det er rigtig svært at foretage et generationsskifte i dansk landbrug, men vi kan tilbyde en unik mulighed for en dygtig landbrugsmedarbejder at blive – måske ikke herre over eget jord, men i hvert fald over eget bord i forhold til at drive den på en 10-årige kontrakt," siger Niels Vestergaard Olsen.

Samtidig vil man i Ödger gerne væk fra, at succes som landmand handler om, at han får en prisstigning på jorden, og at alt andet er mindre vigtigt.

"Prisstigning på jorden er ikke en del af landmandens ligning her, hvor landmanden skal fokusere på produktion og den umiddelbare forretning."

Ödger A/S

Selskabet Ödger A/S har til formål at bygge bro mellem investorer uden tilknytning til landbrugserhvervet og dansk landbrug gennem opkøb af jorde og gårde. Dermed sikres bedst muligt, at landbruget kan modstå de stadig større krav til finansiering og kapitalbinding.

Ödger A/S har til formål at skabe en platform for investorer med henblik på opkøb og drift af danske landbrugsjorde samt danske landbrugsejendomme.

Det er selskabets strategi at sammensætte en portefølje af landbrugsejendomme i Danmark ved erhvervelse af enkeltejendomme, der skal drives landbrugsfagligt forsvarligt. Porteføljen vil udgøres af landbrugsjord med bortforpagtning.

Ejendommene udvælges efter følgende kriterier:

Bedriftens nuværende økonomiske afkastevne.

Bedriftens uudnyttede potentiale

Bedriftens belåningsmuligheder

Bedriftens vedligeholdelsestilstand

Bedriftens mulige udbygningsmuligheder

Uddrag af prospekt, Invitation til køb af aktier i Ödger A/S

Anders Rousing, cand. oecon. agro, og Niels Vestergaard Olsen, cand. agro & MBA.

Ifølge Niels Vestergaard Olsen er der blandt realkreditselskaber stor opbakning til ekstern kapital, investorer og nye forretningsmodeller i landbruget i langt større omfang, end det er tilfældet i dag.

"Af det samlede udlån til landbruget på ca. 350 mia. kr. kunne op 50 mia. kr. være placeret her."

"Vi vil gerne åbne pensionskassernes øjne for en mulighed, vi mener er reel, og som kan blive stor. Pensionskasserne har i dag et kollektivt syn på, at landbruget ikke er et område, man investerer i. Men ting skal modnes, og lige nu lader vi tiden arbejde for os," siger han.

Med det aktuelle nulrentemiljø ser pensionskasserne sig om efter alternative indtjeningsformer til obligationer. Og ifølge Niels Vestergaard Olsen ligger den danske landbrugsjord lige uden for pensionskassernes trappesten.

"I dag er det i orden at investere i skovdrift i f.eks. Canada, Brasilien og i Afrika, men endnu ikke i dansk landbrugsjord, der ligger så tæt på. Her er der et område, pensionskasserne skal opdage," siger han.

Niels Vestergaard Olsen og Anders Rousing understreger, at de er uafhængige af landbrugspolitiske interesser og udelukkende bidrager med en landbrugsfaglig tilgang.

Relaterede artikler:

  • Anette Eberhard, chef for PKA's særlige enhed for alternative investeringer, kaldet PKA AIP. | Foto: PR-foto PKA

    Pensionskasse: Der skal langt mere gang i Dansk Landbrugskapital

    For abonnenter

  • Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

    Landbrugets "redningsfond" er langt fra sit mål

    For abonnenter

  • Lene Hovmøller, landbrugskundedirektør hos Vækstfonden | Foto: PR-foto Vækstfonden

    Vækstfonden runder milepæl: Lån til 1000 landmænd på 10 år

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Lars Skaaning
Industri

Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os

Selvom otte selskaber under Skare-koncernen er erklæret konkurs, fortsætter sagen hos Fødevarestyrelsen, som aflægger koncernen et nyt besøg i næste uge.
  • Otte af Skares selskaber erklæret konkurs
  • Kurt Skare afviser sammenhæng mellem konkurs og kødsag

For abonnenter

Foto: Sebastian Buur Gunvald/ERH
Andelsselskaber

Tysk ærkefjende knockouter Danish Crowns konkurrenceevne

For abonnenter

Foto: Gorm Olesen
AgriWatch

Skare-kurator: Vi arbejder på et salg

Arkivfoto. | Foto: Alexandros Avramidis/Reuters/Ritzau Scanpix
Nyheder

Spansk virusudbrud blandt mink vækker bekymring

Foto: PR/Danish Crown
Andelsselskaber

Oksekødsprisen tager endnu et dyk

Foto: Casper Holmenlund Christensen
Landbrug

Styrelse afviser ægsektors konventionelle alternativ til fiskemel

For abonnenter

Læs også

Foto: Sebastian Buur Gunvald/ERH
Andelsselskaber

Tysk ærkefjende knockouter Danish Crowns konkurrenceevne

Danish Crowns sønderskudte konkurrenceevne får en ny fuldtræffer. Den er affyret af de tyske slagterier, som hæver svinekødsafregningen markant, mens Danish Crown må fastholde en uændret betaling til sine ejere.

For abonnenter

Foto: Casper Holmenlund Christensen
Landbrug

Styrelse afviser ægsektors konventionelle alternativ til fiskemel

Økologiske ægproducenter må ikke erstatte fiskemel med konventionelt foder midlertidigt. Sektorchef er uforstående over for afslag, mens styrelse undersøger andre muligheder.

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning / Ritzau Scanpix
Industri

Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter

Tönnies-koncernen er ikke i markedet for at tilkøbe danske pålægs- eller kødproduktion fra den konkursramte Skare-koncern, melder formand. Danish Crown afviser at kommentere.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Spansk virusudbrud blandt mink vækker bekymring – 10.40
  • Coop-slagteri undlod at infomere myndigheder om problemer hos Skare – 09.42
  • Tysk ærkefjende knockouter Danish Crowns konkurrenceevne – 3. feb.
  • Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os – 3. feb.
  • Oksekødsprisen tager endnu et dyk – 3. feb.
  • Skare-kurator: Vi arbejder på et salg – 3. feb.
  • Landmænd slutter sig til som leverandører og medejere af midtjysk biogasanlæg – 3. feb.
  • Styrelse afviser ægsektors konventionelle alternativ til fiskemel – 3. feb.
  • Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter – 3. feb.
  • De globale fødevarepriser falder for tiende måned i træk – 3. feb.
  • Norsk maskinkoncern opkøber fransk producent – 3. feb.
  • Her er de seneste tinglyste landbrugshandler – 3. feb.
  • Arla taber retssag om "klimaneutral" mælk i Sverige – 3. feb.
  • Miljøstyrelsen forbyder flere produkter af hensyn til grundvandet – 3. feb.
  • Danskere står i spidsen for at gøre EU's fødevaresystem grønnere – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • BioNutria udvider og søger 4 ambitiøse og kompetente Agrarøkonomer eller Jordbrugsteknologer

  • Innovativ og Visionær Fagchef for Kvæg

Watch Job

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Business Intelligence Specialist

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • BioNutria udvider og søger 4 ambitiøse og kompetente Agrarøkonomer eller Jordbrugsteknologer

  • Innovativ og Visionær Fagchef for Kvæg

Se flere jobs

Kolofon

AgriWatch
Søg

Sektioner

  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Dorte Stenbæk Bro

db@agriwatch.dk

Tlf.: 2298 3108

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Job

Abonnement

Prøv AgriWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

agriwatch@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Læs mere om abonnement her

Adresse

AgriWatch

Mediebyen 3

8000 Aarhus C

Tlf.: 3330 8391

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © AgriWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
AgriWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge