AgriWatch

Amerikanske landmænd ramt af handelskrigen

Handelskrigen skaber boom i landbrugskonkurser i USA, skriver Bloomberg News.

Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Konkurserne blandt amerikanske landmænd eksploderede i september, da de steg med 24 pct.

Det viser tal fra American Farm Bureau Federation, ifølge Bloomberg News.

Niveauet er det højeste siden 2011 og skyldes, at landmændene mærker effekten af handelskrigen. Kina har nemlig som modsvar på amerikansk told reduceret sine landbrugskøb i USA kraftigt.

Derfor er landmændene i stigende grad også blevet afhængig af handelsstøtte og tilskud fra andre regeringsprogrammer, og det ventes, at 40 pct. af indtægterne i sektoren i år vil komme fra støtteprogrammer - 33 mia. dollar ud af samlet 88 mia. dollar.

I de 12 måneder som sluttede med udgangen af måneden var der 580 konkurser, hvilket altså er det højeste siden 676 konkurser i 2011, men stadig under historisk høje niveauer i 1980'erne.

En stor del, mere end 40 pct., af konkurserne er sket i de 13 delstater i midtvesten, hvor især de produkter, Kina traditionelt har købt mange af, dyrkes.

De amerikanske landmænd er foruden handelskrigen også ramt af to år med negative vejreffekter og af faldende priser på verdensmarkedet.

De amerikanske landmænd glæder sig sikkert derfor uden tvivl til, at den annoncerede delvise handelsaftale mellem USA og Kina. Den aftale betyder nemlig, at Kina vil øge sine indkøb af amerikanske landbrugsvarer betydeligt, for mellem 40 og 50 mia. dollar.

Handelsaftale måske ikke klar til underskrift midt i november

Sydbank ser bedring i landbruget: Men nogle er fortsat for gældsatte 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch