AgriWatch

Udpeget landbrugskommissær for EU: 100 landmænd mister job mens jeg taler

Det skuffer Asger Christensen (V), der sidder i Europa-Parlamentet, at landbrugskommisæren ved så lidt om erhvervet.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Landbruget i Europa er i en sørgelig forfatning. Det påpeger Janusz Wojciechowski, som er kandidat til posten som landbrugskommissær i EU. 

Polakken vil som sin første opgave, hvis han får jobbet, derfor sætte gang i en stor undersøgelse. Den skal kortlægge situationen i landbruget. 

Han lægger ikke skjul på, at han hellere vil have mange små landbrug frem for få store. De små er ifølge hans vurdering mere klimavenlige og klar til den grønne omstilling. 

Det skuffer Asger Christensen (V), som er medlem er landbrugsudvalget i Europa-Parlamentet, og som selv driver et landbrug ved Kolding. 

"Det er en katastrofe, hvis vi får en kommissær, der ved så lidt om det område, som han skal arbejde med," siger Christensen. 

Christensen siger, at "han på ingen måde" kan støtte polakken, som "var uoplagt og viste grundlæggende mangel på viden om landbrugssektoren".

Den polske kandidat beskrev det som en social tragedie, at der bliver færre landbrug i EU. Og det er skidt for klimaet og miljøet, fremførte han. 

Han konstaterede, at fire millioner landbrug er forsvundet på et årti, og så regnede han lidt på, hvor mange det ville blive i løbet af en kommissærhøring, som den han netop var i gang med i landbrugsudvalget.

"Denne debat vil vare i tre timer. Det betyder, at flere end 100 europæiske landmænd formentlig vil miste deres job (under høringen, red.)," siger Wojciechowski. 

Den polske kandidat nævnte, at i Frankrig "har vi et problem med selvmord blandt landmænd". 

Men hans fokus på, at små landbrug er mere klimavenlige, er helt absurd, mener Asger Christensen, som stillede flere spørgsmål under høringen. 

"Hans manglende viden understregede han blandt andet ved at påstå, at mindre landbrug er mere klimavenlige end store højteknologiske landbrug. Det er faktuelt forkert," siger den danske parlamentariker.

"En skændsel for den grønne omstilling"

Det vil ifølge V-politikeren være en skændsel for den grønne omstilling, hvis polakken får posten. 

Det er "bedre med 1000 små landbrug end med 100 store", sagde kandidaten undervejs. 

Da han blev angrebet på dette synspunkt af Asger Christensen, svarede han:

"Det er ikke sandt. Jeg har aldrig sagt, at jeg kun støtter de små landbrug. Det er de miljøvenlige, som jeg støtter. Men de små er bedre forberedte på denne omstilling," lød det fra polakken. 

Den polske kandidat sagde i et andet svar, at han ikke er "miljøfanatiker".

Wojciechowski blev indtil for blot få dage siden undersøgt af EU's kontor til bekæmpelse af svindel (Olaf). 

Sagen handlede om refundering af rejseudgifter. Polakken har tidligere valgt at betale 11.243 euro tilbage. Det svarer til 84.000 kroner. 

Han har været medlem af EU-Parlamentet fra 2004 til 2016, da han blev medlem af EU's Revisionsret.

Minister: Forbud mod glyphosat kan være i strid med EU-lov  

EU-Kommissions formand tror på brexit-aftale inden 31. oktober

Europæiske politikere og forskere går sammen i kampen mod afrikansk svinepest  

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch