Medie: Danske storaktionærer smuglede ornesæd til Australien

Ifølge Landbrugsavisen har flere storaktionærer smuglet dansk ornesæd til landet ulovligt - bl.a. tidligere landboformand Henrik Enderlein, der hidtil har nægtet ethvert kendskab til sagen.
Foto: Pelle Rink
Foto: Pelle Rink
AF IDA GAUNØ SCHEEL-BECH OG THOMAS RØNSHOLDT MØRCH

Den 74-årige produktionschef i GD Pork i Australien Henning Laue blev i august idømt to års fængsel efter at have erklæret sig skyldig i flere anklager om hjælp til ulovlig import af svinesæd over en årrække.

Nu peger den fængslede på en storaktionærer under initialerne "HE" som medskyldig i sagen i et åbent brev til pressen.

Det skriver Fredericia Dagblad, der henviser til Henrik Enderlein, storbonde og tidligere landboformand som denne "HE". Dagbladet oplyser videre, at storbonden hidtil har nægtet ethvert kendskab til sagen.

Ifølge Henning Laue tilbød "HE" den dengang 68-årige svineekspert et job i Australien på landbruget GD Pork. Det skriver avisen, der også oplyser, at landbruget i Australien er ejet af det danske moderselskab Pork Australia Aps.

"Importen foregik ved at mindst to navngivne danske storaktionærer, hvoraf den ene er HE, i perioden januar 2009 til januar 2017, to til tre gange årligt i deres baggage har medbragt ornesæd til brug i GD Porks besætning," lyder påstanden fra den dømte Henning Laue i brevet.

Brevets fulde gengivelse kan læses på Landbrugsavisen, der også har fået fat i en retsudskrift fra Australien, hvor det fremgår, at flere storaktionærer i danske Pork Australia Aps har smuglet dansk ornesæd til landet ulovligt.

"Mindst 11 gange har tidligere formand i Landbosyd, Henrik Enderlein, smuglet dansk ornesæd til Australien. Mindst én gang har godsejer Christian Nymann smuglet dansk ornesæd til Australien. Mindst én gang har tidligere byrådsmedlem i Sønderborg Kommune Peter Jørgensen og proprietær Jørgen Tørnæs rejst fra Danmark til Australien. I begges eller den enes kuffert var dansk ornesæd," lyder det i retsudskriftet ifølge Landbrugsavisen.

Henrik Enderlein siger til Landbrugsavisen, at han ikke han nogen kommentar til oplysnignerne i retsudskriften.

Sagen

Udover Henning Laue er adm. direktør i GD Pork Torben Sørensen blevet idømt tre års fængsel i sagen om hjælp til ulovlig import af svinesæd over flere år.

GD Pork er blevet idømt en bøde på 500.000 dollars.

De to mænd er dømt for ulovligt importeret svinesæd på op imod 199 gange i en periode fra 2009 til 2017, oplyste ABC News i august. Svinesæden er flere gange blevet smuglet ind i flasker, der normalt er egnet til håndlotion og shampoo.

Siden 1995 har det været ulovligt at importere svins gener til Australien af hensyn til sikkerheden, skriver mediet.

Bl.a. har der været frygt for et udbrud af mund- og klovsyge, som potentielt kan koste industrien milliarder af dollars.

Fidusen ved at smugle danske grises sæd ind i Australien er, at danske svin er mere fertile og produktive end de australske, ifølge ABC.

Danske mænd dømt i Australien for at importere ulovlig svinesæd 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også