AgriWatch

Forskere: Alle amerikanere kunne blive veganere og hjælpe miljøet

35-50 procent af den amerikanske landbrugsjord kunne samtidig omlægges til skov, konkluderer amerikanske forskere.

Store dele landbrugsjord i USA kunne omlægges | Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Der er ingen vej udenom: Verdens befolkning skal spise mindre kød, hvis den globale opvarmning skal tæmmes, konkluderer en ny rapport fra FN’s klimapanel IPCC. Det skriver Videnskab.dk

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis i tre uger!

Selv om vi omlægger energiforsyningen fra at være baseret på fossile brændsler til udelukkende at komme fra vedvarende energi, batter det ikke nok på klimaregnskabet, fremgår det af rapporten, som netop er udkommet.

Dyrkningsmetoder, skovbrug, fødevareproduktion og kostvaner skal også ændres.

Mindre kød og mere grønt skal på menuen. For kødproduktion udleder langt flere drivhusgasser og udpiner landjorden mere end plantebaserede fødevarer.

Samme dag, som rapporten fra FN’s klimapanel blev offentliggjort, udkom beregninger, der viser, at amerikanerne ikke behøver at gå sultne i seng eller mangle næringsstoffer, hvis al landbrug i USA producerer plantebaserede fødevarer i stedet for kød.

Beregningerne, som er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, viser også, at 35-50 procent af de nordamerikanske landarealer, der i dag er opdyrkede, kan blive fritlagte, hvis alle landmænd i USA dropper kødproduktionen.

Det skyldes, at store landarealer i øjeblikket bruges til at dyrke foder til slagtedyr.

De fritlagte arealer kan for eksempel bruges til skov, som optager CO2 fra atmosfæren.

"Vores beregningerne er meget konservative: Sandsynligvis vil der være endnu større miljømæssige fordele ved at skifte kød ud med plantebaseret kost, end dem vi er nået frem til," siger en af forskerne bag studiet, Gidon Eshel, der er professor på Radcliffe Institute for Advanced Study på Harvard University, USA, til Videnskab.dk

Gidon Eshel og kollegerne har brugt computermodeller til at regne sig frem til de miljømæssige og ernæringsmæssige fordele ved at omlægge landbrugsproduktionen.

Gennem proteinholdige grøntsager, bælgfrugter og korntyper kan den amerikanske befolkning sagtens få dækket behovet for protein, selv om alle bliver veganere, viser deres beregninger.

"Alle befolkningens ernæringsmæssige behov kan i det hele taget opfyldes på forskellige måder gennem en plantebaseret landbrugsproduktion," siger Gidon Eshel, der dog tilføjer, at det kan være nødvendigt med et tilskud af B12-vitamin.

Beregningerne er teoretiske, og Gidon Eshel er klar over, at det nok ikke er muligt i praksis at overtale alle amerikanere til at blive veganere.

"Men jeg har beskæftiget mig med det her i de seneste 15 år, og mit indtryk er, at folks bevidsthed om, at vi skal skære ned på kødet, hele tiden bliver dybere og bredere," siger han.

FN-rapport sår tvivl om klimagevinst ved brug af biomasse

Minister: Landbruget skal ikke reducere kødproduktionen

Handelskrig: Kina giver Trump en lussing, der også gør ondt i Bagsværd 

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch