Hartmann-direktør: Sigtbarheden er lav i 2023

Usikkerhed og en lav sigtbarhed følger æggebakkeproducenten ind i det nye regnskabsår. Alligevel spår adm. direktør Torben Rosenkrantz-Theil fremgang i forretningen.
"Meget af usikkerheden tager med vi ind i 2023, men vi står dog med den selvtillid, der ligger i, at vi kom godt igennem 2022,” siger Hartmanns adm. direktør, Torben Rosenkrantz-Theil | Foto: Gregers Tycho
"Meget af usikkerheden tager med vi ind i 2023, men vi står dog med den selvtillid, der ligger i, at vi kom godt igennem 2022,” siger Hartmanns adm. direktør, Torben Rosenkrantz-Theil | Foto: Gregers Tycho
Af Marketwire

Sigtbarheden er fortsat lav for Hartmann i 2023, hvor æggebakkeproducenten spiller ud med et bredt forventningsinterval oven på et 2022 præget af massive prisstigninger på blandt andet energi.

Også i 2023 ventes turbulens og usikkerhed, men Hartmann spår trods alt stigende driftsindtjening målt på midtpunktet af prognosen.

Hartmann venter således et driftsresultat på 220-320 mio. kr. opgjort før særlige poster og regnskabsmæssig justering for hyperinflation. Det svarer til 270 mio. kr. målt på midtpunktet mod omkring 250 mio. kr. de seneste to år.

Omsætningen ses lande på 3,6-4,0 mia. kr. mod 3.350 mio. kr. sidste år.

”Vi lægger til grund, at inflationen er væsentligt højere, end vi er vant til. Så 2023 betragter vi som et år, hvor der stadigvæk er enorm volatilitet i vores inputpriser, og hvor sigtbarheden er lav. Men det er vi vant til fra 2022, hvor vi virkelig fik en rystetur,” siger adm. direktør i Hartmann, Torben Rosenkrantz-Theil.

Står med selvtillid

Han glæder sig over, at Hartmann i 2022 formåede at fastholde driftsoverskuddet trods den massive inflation og prisstigninger på flere vigtige råvarer som energi og returpapir.

”Så meget af usikkerheden tager med vi ind i 2023, men vi står dog med den selvtillid, der ligger i, at vi kom godt igennem 2022,” siger Torben Rosenkrantz-Theil.

Han peger på, at de store udsving i energipriserne også er en af årsagerne til, at Hartmann er gået over til at sætte tal på sine forventninger til årets driftsresultat frem for at guide på en margin.

”Grunden til, at vi går fra guide på marginen til en nominel prognose, er, at vores omsætning er påvirket af prisstigninger, men også af prisfald, som alene knytter sig til energi. Derfor kan marginen i den kommende tid godt hoppe lidt op og ned, og det er uhensigtsmæssigt som børsnoteret, da det godt kan give flere meddelelser, end vi synes er behageligt,” siger Torben Rosenkrantz-Theil.

Marginmål et stykke væk

Som følge af den høje inflation har Hartmanns marginer også ligget relativt lavt de seneste to år sammenlignet med jubelåret 2020, hvor coronapandemien medvirkede til, at folk var mere hjemme og der blev solgt flere æg i supermarkederne.

I 2020 var marginen 17,5 pct., og den faldt i 2022 til 7,5 pct. fra 9,5 pct. i 2021. I år kan Hartmanns prognose omregnes til en margin, der ligger på cirka 6-8 pct., hvis man forudsætter, at toppen af driftsprognosen rammes, hvis også omsætningen rammer toppen af prognosen på 4 mia. kr.

Og det er et stykke fra Hartmanns ambition.

”Vi har tidligere typisk haft en indtjening herude i niveauet 10-12 pct. og stræber efter 14 pct. under normale markedsomstændigheder,” uddyber Torben Rosenkrantz-Theil.

Så hvornår når I tilbage på 10-12 pct.?

”Det gør vi så hurtigt som muligt. Det har jeg ikke noget hurtigt bud på. Men vi er jo i en tid, der er ekstraordinært udfordrende for industrivirksomhederne, og vi er lykkelige for, at vi har fået hevet en respektabel indtjening i land sidste år. Det kunne man ikke tage for givet, og vi arbejder selvfølgelig frem mod at komme tilbage og stræber mod de 14 pct.,” siger Torben Rosenkrantz-Theil.

En væsentlig faktor for at nå i mål er, at inflationen og ikke mindst energipriserne falder til ro.

”Vi har lagt til grund, at vores priser på vores varer vil være højere end sædvanligt på grund af energipriserne. Men det ekstra, vi tager for varerne, er profitløs ekstraomsætning, der kun skyldes energien. Det er med til at erodere marginerne, men holder bund under de nominelle tal,” siger Torben Rosenkrantz-Theil.

På aktiemarkedet faldt Hartmann tirsdag 14,8 pct. til 310 kr. oven på regnskabet.

Kursfaldet ønsker Torben Rosenkrantz-Theil ikke at kommentere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også