Tican-formand: "Selvfølgelig kan man tjene penge på at drive slagteri i Danmark"

PORTRÆT: Steen Sønnichsen er født ind i slagteribranchen, hvor han har i snart 40 år har sat sit præg på især danske og tyske selskaber. Som ny formand for Tican ser han gode muligheder for den tysk-ejede virksomhed. 
Steen Sønnichsen er erfaren slagterimand med direktørjob i såvel Danish Crown som Westfleisch tidligere. Siden august har han haft ansvar for de internationale dele af den tyske Tönnies-koncern, herunder Tican Fresh Meat i Danmark.
Steen Sønnichsen er erfaren slagterimand med direktørjob i såvel Danish Crown som Westfleisch tidligere. Siden august har han haft ansvar for de internationale dele af den tyske Tönnies-koncern, herunder Tican Fresh Meat i Danmark.

Steen Sønnichsen indrømmer det gerne. Det var bestemt ikke alle Ticans leverandører, der havde helt åbne arme, da de i efteråret tog imod ham som Tönnies’ nye øverste ansvarlige for Danmark og Europa. 

Alligevel slog det slagterimanden, hvor stor forskel der er mellem dansk og tysk kultur, når det gælder samarbejdet mellem landmænd og slagterier. 

”Det har været en svær tid, men jeg er blevet fantastisk godt modtaget. Det er skønt at være i Danmark,” lyder det. 

Efter næsten 40 år på direktionsgangene i de største slagterikoncerner i Tyskland - først for Vestjyske Slagterier, så Danish Crown, Westfleisch og nu Tönnies, er han tilbage i dansk slagteridrift. Og det med stor glæde, konstaterer han, mens han kører på en af de lange ugentlige køreture mellem Ticans hovedsæde i Thisted og formandens hjem i Lohne i det nordvestlige Tyskland. 

Fire dage hver uge har han været tilbage i Danmark, siden han startede som formand for Tican i august sidste år.

Opgaven, der er stukket ud fra slagteriejer Clemens Tönnies, er lige så simpel, som den er vanskelig.

”Få konstruktiviteten tilbage”, efter et tumultarisk år for milliardkoncernen Tican hvor leverandørerne først havde deres slagtegrise stående i lange køer til Ticans slagterier. Hvorefter de fik at vide, at de ville få markant mindre for deres slagtegrise end den betaling, de mente at have ret til.

Samtidig kom Tican Fresh Meat ud af 2021 med et underskud på en kvart milliard - og står nu med udsigt til en massiv nedgang i dansk slagtesvineproduktion i 2023 på grund af det historisk ringe bytteforhold.

Lige nu ligger afregningen til de danske landmænd langt efter det europæiske gennemsnit. Det er Danish Crown, der sætter noteringen, som Tican hver uge følger. Forrige år betød det massivt underskud, men det er vendt i 2022, melder formanden. 

Steen Sønnichsen vakler ikke i troen på businesscasen for Clemens Tönnies’ største investering uden for Tyskland.

”Selvfølgelig kan man tjene penge på at drive rent slagteri i Danmark. Man skal kunne tjene penge på alle dele af sin forretning. Man bliver ikke millionær, men man kan tjene penge,” siger han.

Tican er en del af Tönnies-koncernens samlede setup. Det er dog kun en mindre andel af de slagtede grise, der handles internt til videre forarbejdning i Tyskland. I stedet står det danske datterselskab primært selv for at finde kunderne, melder Steen Sønnichsen.

”Vi sælger 90-95 pct af vores produktion eksternt. Selvfølgelig kan vi sælge internt til Tönnies’ forædlingsfabrikker, men vi sælger kun internt, hvis det kan betale sig,” forklarer han.

Han forventer, at især de oversøiske markeder i Australien, Japan og Sydøstasien vil være afgørende de kommende år for selskabet. Her deler han analysen af det vigtige Asien med konkurrenten Danish Crown. Men hvor adm. direktør Jais Valeur nu investerer næsten 1 mia. kroner i England i en ny bacon-fabrik, ser Steen Sønnichsen med andre briller på det marked.

”Det engelske marked har udviklet sig mindre attraktivt, finanskrisen slår lige nu rigtig hårdt på de britiske forbrugeres købekraft. Det danske marked er også vigtigt, men vi ser mod de oversøiske som de vigtigste afsætningskanaler. Derfor har vi ikke været så vilde for at få varer ind i England,” konstaterer han, men understreger, at konkurrencen i Danmark er stærk og konkurrenterne, herunder både markedsleder Danish Crown, og den ekspanderende Danepork, gør det godt.

Sendt af sted af far

Steen Sønnichsen er om nogen vokset op med slagteridrift. Som mellemste af tre sønner af den legendariske Svend Sønnichsen, der var i spidsen for Vestjyske Slagterier i en menneskealder, fik han branchen ind med modermælken og startede da også i andelsselskabet som ung i 1986.

”Jeg var 20 år, da min far sparkede mig af sted til Tyskland. Vi var som hund og kat, men han var den kloge. Han kunne mærke, at jeg skulle til udlandet, så han sendte mig ned for at bo på et værelse hos en katolsk familie for at lære sprog og kultur. Det var sundt at lære, på den hårde måde, og det er jeg meget taknemmelig for,” forklarer han.

Opgaven var at bygge det tyske marked op, blandt andet med afsætning af svinekød for at sikre spredning i afsætningen for den danske koncern. Forretningen voksede hurtigt, og efter fusionen, hvor Danish Crown overtog Vestjyske, fulgte også årrækken med udflytning af dansk produktion til Tyskland.

I mange år var Steen Sønnichsen i spidsen for Danish Crowns tyske aktiviteter, indtil han efter Kjeld Johannesens afgang som topchef rykkede til konkurrent og kollega Westfleisch, hvor han i 2017 blev øverste ansvarlig for driften af slagterierne og medlem af direktionen.

I 2021 stoppede han brat som følge af en ømtålelig sag med nogle fejlslagne handler via Mellemøsten til Kina, som andelsslagteriet tabte millioner af euro på. Handler, som Steen Sønnichsen i øvrigt gennemførte i partnerskab med sin bror Torben Sønnichsen og måtte undskylde for over for andelshaverne, før han blev fyret.

Tysk kødkoncern fyrer dansk topchef

”Jeg har ingen kommentarer til Westfleisch,” siger Steen Sønnichsen, der hverken vil svare på om sagen er afsluttet efter myndigheders ransagninger i sagen, om der er økonomiske mellemværender med Westfleisch fortsat, eller hvordan forholdet er til broderen, der i dag er topchef i Skare Gruppen i Vejen.

Dansk slagterichef undskylder for handel med bror

Håber på bedre forhold til landmænd

Stillingen som Tönnies’ internationale chef kom i stand efter en række snakke med Clemens Tönnies.

Erfaren dansk slagteriboss er ny topfigur i Tican

”Jeg har kendt Clemens Tönnies i 30 år, som konkurrent og via fælles venner. Frank Duffe var både ansvarlig for de internationale og de tyske aktiviteter i Tyskland, og med udfordringerne internationalt havde Frank for meget at se til. Med min erfaring kunne vi begge se, at dette setup kunne være en god ide,” forklarer Steen Sønnichsen.

Da han i august sidste år startede i jobbet, prioriterede han med det samme at komme rundt til de mange hundrede danske svineproducenter. Efter mere end 50 besøg hos de leverandører, der i mange tilfælde har følt sig trådt på efter Tican besluttede at tilbageholde 25 øre per kilo i restbetaling, som leverandørerne følte sig berettigede til, kom indrømmelsen i november.

Tican efterbetalte 20 øre per kilo for det forrige regnskabsår. En udbetaling, der løb op i 70 mio. kr.

Tican bøjer sig: Udbetaler ekstra millioner i restbetaling for forrige år

Alligevel fastholdt den største leverandørgruppe - de tidligere ejere af Tican Amba - deres planlagte og varslede voldgiftssag, der altså blev gennemført forrige uge. 

Selvom han fortsat venter på voldgiftsrettens afgørelse, håber Steen Sønnichsen at tiden nu er inde til at komme videre.

”Vi er ikke færdige med landbrugssiden, men jeg håber, at vi nu har en anden basis for dialog med leverandørerne. Det har været svært at føre konstruktive samtaler - det er gået lidt tabt, når man har stået i hver sin lejr,” siger han:

”Nu afventer vi afgørelsen fra voldgiftsretten. Om den går til højre eller venstre, så accepterer vi den, og så vil vi kigge fremad.”

Imens har direktøren øjnene rettet mod at rebbe sejlene økonomisk for Tican. Ud over en bedre og mere koordineret samhandel med landmændene, ser han også på slagteriet masser af optimeringsmuligheder. 

”Vi skal se på omkostningerne og optimeringen af den daglige drift. Jeg er ikke driftsdirektør, men har gode folk til det. Den erfaring, jeg har, kan dog bidrage til at styrke processerne,” mener han.

”Vi skal være endnu bedre, så vi er konkurrencedygtige i driften. Der ligger altid mange penge i den sektor,” siger han, men ønsker ikke at uddybe eller sætte tal på, hvad der kan eller skal findes af effektiviseringer på slagtekæderne og i udbeningen.

Færre grise, men det ser værre ud i Tyskland

Forventningerne til 2023 er faldende antal grise leveret til danske slagterier. Noget, der vil udfordre såvel Tican som hele industrien, mener Steen Sønnichsen.

”Der bliver færre grise i Danmark i 2023. Det vil give udfordringer, men det vil det gøre for alle. Jeg er positiv og sikker på, at vi vil være konkurrencedygtige med de folk, og de fabrikker vi har,” siger han og afviser at sætte tal på de forventede nedgange i antallet af slagtninger.

”Det særlige i Danmark er jo, at vi har en stor smågriseproduktion og en stor eksport. Den rummer et perspektiv for at holde en fornuftig slagtesvineproduktion, hvis økonomien vel at mærke er fornuftig for landmændene,”påpeger han.

Ser Steen Sønnichsen mod syd, ser han derimod andre tendenser.

”Spansk svineproduktion er mere stabil, mens man i Holland vil se mod et fald på grund af den politiske agenda. I Tyskland tror jeg ikke på, at produktionen kommer tilbage igen,” siger han om de kraftige fald, der har været i produktionen de seneste år.

”Fald på 20-25 pct på 2-3 år er jo voldsomt i produktionen. Der er kamp om grisene i Tyskland, og det er svært for slagterierne at få økonomien til at hænge sammen,” siger han.

”Noteringen ligger i den høje ende i forhold til, hvad grisene kan bringe hjem i markedet. Men der er overkapacitet på slagterierne, og det er helt klart det, der driver noteringen op,” påpeger han.

Det store spørgsmål er ikke, om nogen i Tyskland skal lukke, men hvor og hvem, der vil falde ud, mener formanden.

Moderselskabet Tönnies slagter i Tyskland omtrent hver tredje gris og er den absolut største aktør i det ellers fragmenterede marked.

”En del slagterier har kørt med toholdsskift, og der bliver tilpasset i kapaciteten. Men jeg tror ikke på, at det kan undgås med lukninger. Det er ikke sket endnu, kun nogle småtterier er lukket. Men jeg er sikker på, at det kommer. Vi har i Tönnies ingen ambitioner om, at det skal være os, der lukker. Vi ligger stabilt på markedsandelene,” understreger han.

Det barske og meget store tyske slagterimarked savner han ikke, siger han. I stedet nyder han den danske mentalitet.

”De danske landmænd er meget professionelle. Det er mange tyske landmænd også, men der er en anden struktur. Samtidig er der også en god kultur for dialog med hinanden, som jeg godt kan lide. Selv om vi i Tican er et privat slagteri, så tænker landmændene ikke kun på landmænd, de tænker også på slagteriet. Det samme gælder for slagteriet. Det har været en svær tid, men jeg har nydt at være ude hos landmændene,” siger han.

Fredag bragte AgriWatch en artikel med Steen Sønnichsens vurdering af, at der vil komme stigninger i slagterinoteringen til over 13 kr. pr kilo senere i 2023:

Midt i dyk: Tican-formand spår grisepris over 13 kr. i år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Photo: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også