Ny strategi skal udrydde sygdom blandt danske svin

Flere organer går sammen om en ny plan for, hvordan PRRS-sygdommen blandt svin skal bekæmpes. I den forbindelse annoncerer Danish Crown et nyt fradrag i afregningen for grise.
Danish Crowns indfører fra indgangen af næste år et fradrag i afregningen for grise fra PRRS-virus positive besætninger. | Foto: Finn Frandsen
Danish Crowns indfører fra indgangen af næste år et fradrag i afregningen for grise fra PRRS-virus positive besætninger. | Foto: Finn Frandsen

Flere danske svinebesætninger er blevet ramt af virussygdommen PRRS de senere år, men nu er der lagt en ny strategi, som skal reducere forekomsten.

Planen for hvordan det skal ske, er lagt af Danske Dyrlægeforening, Fødevarestyrelsen, Danske Svineslagterier og Landbrug & Fødevarer, som på sigt har et mål om at udrydde sygdommen i landet, fremgår det af en pressemeddelelse.

Danske Slagteriers medlemsvirksomheder skal nu hver især forholde sig til udmøntning af strategien.

Det største medlem, Danish Crown, der slagter ca. 70 procent af de danske grise, støtter op om planen og indfører med virkning fra den 1. januar 2023 et fradrag i afregningen for grise fra PRRS-virus positive besætninger.

Fradraget vil de første 17 uger, en besætning er positiv, være på 20 øre pr. kilo og vil derefter stige efter en trappemodel.

Virussygdommen PRRS er luftbåren. Derfor kan sygdommen være svær for den enkelte griseproducent at bekæmpe, isærhvis besætningen ligger i et område med andre besætninger smittet med virussen, står der i pressemeddelelsen.

Efter 30 år i Danish Crown takker talknuseren af: ”Jeg har nok et ry for at passe lovligt meget på pengene”

L&F varsler krav: Virksomheder efterlades med kæmpe tab, hvis der lukkes for gassen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Det nye partnerskab i Vendsysel vil håndtere 800.000 tons biomasse om året. | Foto: Christian Falck Wolff

Nyt biogas-samarbejde søger om udvidelse

For abonnenter

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også