Nykredit: "Det bliver svært at være landmand uden klimahandling fremover"

Nyt klimaværktøj skal sætte turbo på landmænds indsats, for det haster. Både for landbruget og for den finansielle sektor, hvis man vil levere på samfundets krav, mener koncerndirektør Tonny Thierry fra Nykredit.
Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit. | Foto: Nykredit/PR
Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit. | Foto: Nykredit/PR

Tænker du ikke i bæredygtighed som landmand, får du det svært i fremtiden.

Sådan vurderer koncerndirektør Tonny Thierry Andersen fra landets største långiver til landbruget, nemlig Nykredit. Han forventer, at det bare om få år vil være en regulær standard for landmændene, at de nøjagtigt kan dokumentere omfanget af deres udledninger af CO2-ekvivalenter på bedrifterne og hvad der bliver gjort af tiltag for at mindske disse.

"Landmændene har en lyst til at arbejde med det, mærker vi, og det er vigtigt, at vi nu har en indkøringsperiode, så vi alle kan få trænet og øvet. Men jeg har svært ved at se, at dansk landbrug ikke arbejder med det her i fremtiden," forklarer han.

Nykredit, Forenet Kredit og Seges lancerede torsdag nyheden om, at Forenet Kredit har betalt omkring 18 mio. kr. for, at Seges kunne speede alvorligt op for udviklingen af et Klimaværktøj, hvor samtlige danske landbrug fra begyndelsen af næste år kan kortlægge deres klima-belastning - og få konkrete råd til, hvordan de kan reducere denne.

For netop det at komme i gang hurtigst muligt, er afgørende, mener Tonny Thierry Andersen. Det haster, hvis dansk landbrug skal kunne levere på målsætningerne.

"Dansk landbrug skal ifølge klimaforliget levere reduktion på mindst 55 procent. Det er nødvendigt, og det haster, men det er også en platform, for at vise at landbruget kan tage ejerskab og ansvar for at bygge en bedre verden. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe landbruget med at accelerere," forklarede han til de fremmødte landmænd på Nykredits landbrugsdag i Dalum torsdag.

Bliver betingelse for forretningen

Klimaværktøjet skal fungere lidt som en app, hvor landmændene kan abonnere for nogle hundrede kroner per måned. Her kan de så samle alle deres data om bedriften og få både vished om CO2-aftrykket - samt forslag til reduktioner.

Tonny Thierry Andersen lægger ikke skjul på, at han ser det som en forudsætning at være klima-handlings-parat som landmand på lang sigt.

"For alle erhverv bliver det en betingelse at arbejde struktureret med bæredygtighed for at have forretning i fremtiden. Vi kan se, at Novo siger til deres underleverandører, at hvis deres leverancer ikke er baseret på 100 pct. grøn strøm i 2030, så vil Novo ikke handle med dem. Der vil komme et pres på hele branchen af underleverandører og på tværs af alle kundesystemer. Og det betyder igen noget for vores risiko på vores udlån, om virksomhederne leverer. Samtidig forventer vores kunder også, at vi tænker i bæredygtighed," forklarer han.

- Ligger der også en forretningsmulighed for jer i det her tiltag?

"Ja vi viser, at Nykredit og Forenet Kredit vil landbruget, hvor vi også tager markedsandele i dag. Men det handler også om at beskytte os selv og vores risiko. De, der arbejder med det her, har de bedste chancer for at overleve i fremtiden," siger han og tilføjer:

"Og så handler det også om, at vi i Nykredit  gerne vil vise, at vi som finansiel virksomhed er med til at tage et ansvar. Både over for samfundet, men jo i særlig grad over for vores kunder," konstaterer han, men afviser, at der i klimaværktøjet vil være en "knap", hvor man med det samme kan indhente tilbud på finansiering af et klimatiltag til bedriften.

Om realkreditselskabet ligefrem vil sætte bidragssats og renter efter, om landmændene har et tilfredsstillende klimaaftryk og handler på dagsordenen, afviser realkreditdirektøren ikke.

"Der kommer et tidspunkt, hvor vi kigger på aflønning af klimatiltag også. Arla kræver klimatjek og betaler for det til de, der deltager. Jeg tror ikke på straf, men på at motivere folk til at gøre noget," mener topchefen.

Ud over selve klimaværktøjet, vil Nykredit også gå efter at få uddannet mellem 3000 og 5000 landmænd og studerende i klima-venligt landbrug de kommende år, både med fysisk undervisning og digitalt. Dette skal ske i tæt samarbejde med blandt andre Arla og Danish Crown.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også