En del af Watch Medier

AgriWatchonsdag1. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
25.10.2021kl. 08.00

Nøgleord skaber igen uro i minkbranchen: "Det er fuldstændig urimeligt"

En ny bekendtgørelse fra regeringen vækker på ny tvivl om en fuldstændig erstatning til minkerhvervet. Følgeindustrien kræver derfor i samlet flok, at bekendtgørelsen omformuleres.
Foto: Ernst van Norde
af WILLIAM RØNFELDT KRISTENSEN

Et udkast til en ny bekendtgørelse om erstatning til minkerhvervet skaber alvorlige miner hos branchens følgeindustri.

For ordlyden er ikke den samme i en ny bekendtgørelse fra 6. oktober som i den politiske aftale, størstedelen af Folketingets partier landede den 25. januar.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Ifølge organisationen Det Danske Minkerhverv, der udgøres af omkring 50 selskaber inden for følgeindustrien, går regeringen i bekendtgørelsen uden om flere centrale punkter.

Det fremgår af et endnu ikke afsendt høringssvar fra organisationen, som AgriWatch har fået indsigt i.

Jens Jørgen Madsen, formand for Det Danske Minkerhverv, frygter, at regeringen vil løbe fra den oprindelige aftale med en bekendtgørelse, der begrænser erstatningen til visse tab.

Jens Jørgen Madsen er tidligere ejer af Hedensted Gruppen, der var en af landets største leverandører til minkindustrien. | Foto: PR-foto Hedensted Gruppen
Jens Jørgen Madsen er tidligere ejer af Hedensted Gruppen, der var en af landets største leverandører til minkindustrien. | Foto: PR-foto Hedensted Gruppen
 

"Det er fuldstændig urimeligt, at regeringen først et år efter nedlukningen af minkbranchen oplyser, at virksomhederne kun får erstattet omkostningerne til det, der kaldes passiv bevarelse og nødtørftigt vedligehold," siger Jens Jørgen Madsen til AgriWatch.

Formanden frygter blandt andet, at omkostningerne ved neddrosling af virksomhederne, IT-omkostninger, patenter mv. kan falde udenfor. Derudover understreger formanden vigtigheden i, at der også foretages en individuel vurdering af selskaberne.

Omformulering nødvendig

I aftalen fra d. 25. januar fremgik det, at "aftalepartierne er enige om, at der ydes fuldstændig erstatning til minkavlere og minkafhængige følgeerhverv uanset om der juridisk set er tale om ekspropriation efter grundlovens § 73 eller ej."

I det nye udkast er ordlyden dog en anden. Her fremgår det, at 'erstatningen skal baseres på værdien af den del af følgevirksomhedens omsætning, der er relateret til dansk minkavl' samt 'rimelige og dokumenterede omkostningerne til passiv bevarelse og nødtørftigt vedligehold'.

Det er disse formulinger, der gør, at Det Danske Minkerhverv mener, regeringens bekendtgørelse er i strid med den politiske aftale.

Fødevareministerens svar

AgriWatch har spurgt landbrugsminister Rasmus Prehn, hvorfor ordet "fuldstændig" ikke indgår i udkastet til bekendtgørelsen fra 6. oktober, som det er tilfældet i loven og i aftalen fra 25. januar.

I et skriftligt svar skriver Fødevareministeriet følgende:

"Fødevareministeriet har sendt udkast til bekendtgørelse om endelig nedlukningserstatning i offentlig høring frem til den 26. oktober 2021. Alle berørte interessenter har således mulighed for at komme med bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet."

"Der er med bekendtgørelsesudkastet lagt op til at yde fuldstændig kompensation til de følgeerhverv omfattet af den aftalte erstatningsordning, ligesom aftalepartierne er enige om. Aftalepartierne vil efter den offentlige høring blive inviteret til et møde med henblik på en gennemgang af høringssvarene og drøftelse af eventuelle behov for tilpasninger af bekendtgørelsesudkastet."

"Det grundlæggende problem med bekendtgørelsen er, at det ikke fremgår, at følgevirksomhederne 'skal behandles, som om der er tale om ekspropriation' og have 'fuldstændig erstatning'. Dette fremgik klart af de politiske aftaler, jf. ovenfor," fremgår det af høringssvaret fra Det Danske Minkervherv.

I modsætning til flere minkavlere, der stadig kunne afsætte sine skind på auktion efter pressemødet d. 4. november, mistede følgevirksomhederne sin kundebase med det samme, og varelagrene blev samtidig værdiløse, argumenterer branchen.

Samtidig understreger Det Danske Minkerhverv, at følgeindustrien er så specialiseret, at omstillingsmulighederne ikke er til stede.

Derfor mener organisationen, at bekendtgørelsen skal omformuleres, så der ingen tvivl er om, hvorvidt følgeindustrien skal have en fuld kompensation på linje med avlerne.

Man vil fortolke bekendtgørelsen i lyset af loven, så slutresultatet er det samme, men alligevel forekommer det mig forståeligt, at følgeindustrien vil have slået fast, at der er tale om en fuldstændig erstatning.

Frederik Waage, professor, Syddansk Universitet

"Derved får følgevirksomhederne dækket det reelle økonomiske tab, der er forbundet med indgrebet og behandles, som om der er tale om ekspropriation. Alternativt efterlades følgevirksomhederne med en regning, som staten ikke dækker, hvilket ikke er i overensstemmelse med de løfter, som følgevirksomhederne har fået i de politiske aftaler," fremgår det af høringssvaret.

Ikke første gang

I april mødte regeringen heftig kritik fra flere kanter, da et lovforslag om erstatning til branchen blev sendt i høring.

Dengang lød kritikken fra Det Danske Minkerhverv, Danske Advokater, tænketanken Justitia og Tage Pedersen, formand for Dansk Pelsdyravlerforening, at regeringen med det nye lovforslag lægger op til at begrænse erstatningen til minkavlerne.

"Man bruger rigtig meget plads på at skrive sig væk fra 'fuld erstatning', som er det, vi er stillet i udsigt i aftalen. Og det er vi selvfølgelig nervøse for, for det vil vi gerne have til at stå i selve lovteksten," sagde Tage Pedersen ved den lejlighed til Berlingske.

Dengang afviste landbrugsminister Rasmus Prehn (S) kritikken og lovede samtidig, at nøgleordet "fuldstændig" ville fremgå i lovforslaget og bruges konsekvent.

"Den politiske aftale står ved magt. Også i loven. Det betyder, at vi kommer til at give fuldstændig erstatning og kompensation som aftalt i aftalekredsen. Det er der ingen, der løber fra. Det her er uhyre vanskeligt teknisk stof, og det giver helt naturligt anledning til en masse spørgsmål og måske også bekymringer. Det kan jeg godt forstå," udtalte Rasmus Prehn i et skriftligt svar til AgriWatch.

"Men jeg kan med garanti sige, at der ikke er nogen, der løber fra noget. Derfor vil vi også gerne præcisere sprogligt, så betoningen 'fuldstændig' står i lovforslaget og bruges helt konsekvent," skrev Prehn.

I lovforslaget fremgår ordet "fuldstændig" nu tre gange, mens det i den seneste bekendtgørelse ikke fremgår overhovedet.

Men selvom nøgleordene ikke fremgår af bekendtgørelsen, så vil retsstillingen være den samme. Det vurderer Frederik Waage, professor på Syddansk Universitet med speciale i forfatnings- og forvaltningsret.

"Men når man bruger en terminologi i loven, og man mener at gøre det samme i bekendtgørelsen, så synes jeg, det giver god mening, at erhvervet kræver, at den samme terminologi bliver brugt i bekendtgørelsen," siger han til AgriWatch og fortsætter:

"Man vil fortolke bekendtgørelsen i lyset af loven, så slutresultatet er det samme, men alligevel forekommer det mig forståeligt, at følgeindustrien vil have slået fast, at der er tale om en fuldstændig erstatning."

Regeringen og aftalepartierne har i alt sat næsten 19 mia. kr. af til at kompensere minkerhvervet. Følgeindustren står til en erstatning på mellem 3,1 og 4,1 mia. kr., hvor der er inkluderet en "omstillingspulje" på 100 mio. kr.

Relaterede artikler:

  • Jens Jørgen Madsen havde 35.000 mink ind til november 2020, hvor alle dansk mink blev beordret aflivet på grund af en særlig mutation af coronavirus. Han er desuden ejer af udstyrleverandøren Hedensted Grupppen. | Foto: PR-foto Hedensted Gruppen

    Minkbranche i dvale løber op i milliardbeløb

  • Foto: PR-foto Hedensted Gruppen

    Minkavler og ejer af udstyrsproducent håber på hurtig vurdering af aktiver

    For abonnenter

  • Foto: PR-foto Hedensted Gruppen

    Hedensted Gruppen går i dvale og afskediger direktøren

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: skraafoto.kortforsyningen.dk
Landbrug

Langt over 100 mio.: Prisen for stort konkurs-landbrug offentliggjort

Handlen med stort svine-konkursbo er nu gået gennem tinglysningen og viser et af årets dyreste jordkøb.
  • 25 ejendomme solgt i én handel: Her er køber af konkursbo
  • Kurator melder om 75 interesserede købere i storproducents konkursbo

For abonnenter

L&F’s veterinærdirektør, Jens Munk Ebbesen, har tidligere lagt afstand til fremgangsmåde og forretningsmodel i Skare Meat Packers. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen/JPA
Industri

L&F reagerer på ommærknings-udsagn: Skare er et broddent kar i branchen

For abonnenter

Photo: Jens Dresling
Landbrug

Fynsk kommune vil omdanne marker til vådområde

For abonnenter

Landmand Martin Merrild i Struer opdrætter konventionelle slagtekyllinger i hold af 40.000, hvor 20 fuldvoksne dyr deles om en kvadratmeter. Her store, slagtemodne kyllinger af racen Ross 308, der udmærker sig ved hurtig vækst og stor kødproduktion. | Photo: Mathias Christensen
Landbrug

Kritik: Salling Group trodser egne løfter om dyrevelfærd

For abonnenter

Photo: Joachim Ladefoged
Andelsselskaber

DC-topchef: Ambitionen er at fordoble forædlingsgraden

For abonnenter

Foto: Christian Falck Wolff
Industri

Biogasinvestor går sammen med prominente landmænd om at bygge nyt biogasanlæg

For abonnenter

Læs også

Foto: Miriam Dalsgaard
Landbrug

I dag udløber Skares frist for at fremskaffe dokumentation

Skare-koncernens frist for at fremskaffe dokumentation på de godt 250 tons kød, som har ligget på frost i op til 13 år, udløber. Nu skal der tages stilling til, hvad der skal ske med kødet.

For abonnenter

Nyt samarbejde om ærter til dyrkning, skal skabe vækst hos Sejet Planteforædling. | Foto: Mik Eskestad/MAG
Landbrug

Planteforædler køber landbrugsjord og satser mere på ærter

Forventningen om mere plantebaseret kost får Sejet Planteforædling til at skrue op for ærter i forskning og salg.

For abonnenter

L&F’s veterinærdirektør, Jens Munk Ebbesen, har tidligere lagt afstand til fremgangsmåde og forretningsmodel i Skare Meat Packers. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen/JPA
Industri

L&F reagerer på ommærknings-udsagn: Skare er et broddent kar i branchen

Direktør i Landbrug & Fødevarer vurderer ikke, at udsagn om systematisk ommærkning i Skare, skaber mistillid til danske slagterier eller fødevaremyndigheder. Topchef i Danish Crown mener derimod, at sagerne kan smitte af på branchen.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Langt over 100 mio.: Prisen for stort konkurs-landbrug offentliggjort – 10.30
  • Fynsk kommune vil omdanne marker til vådområde – 09.42
  • Kritik: Salling Group trodser egne løfter om dyrevelfærd – 09.16
  • DC-topchef: Ambitionen er at fordoble forædlingsgraden – 08.39
  • Biogasinvestor går sammen med prominente landmænd om at bygge nyt biogasanlæg – 08.00
  • I dag udløber Skares frist for at fremskaffe dokumentation – 07.25
  • L&F reagerer på ommærknings-udsagn: Skare er et broddent kar i branchen – 06.32
  • Nyt nordjysk fjerkræslagteri satser på økologi – 31. jan.
  • Planteforædler køber landbrugsjord og satser mere på ærter – 31. jan.
  • Biogas Danmark: Biogasforbrug kan dækkes, selv om husdyrproduktion halveres – 31. jan.
  • Fjerkræ-sektorens bestyrelse skrumper i størrelse fra 2024 – 31. jan.
  • Strategisk skifte ligger bag kraftig opbremsning på Danish Crowns tyske slagteri – 31. jan.
  • Direktør i Arla forventer negativ prisudvikling: Fald i industripriser og forbrug trækker ned – 31. jan.
  • Danske slagtninger faldt i 2022 – 31. jan.
  • Næstformand ser langt efter bedre bytteforhold i ægsektoren – 31. jan.
Flere nyheder

Job

  • BioNutria udvider og søger 4 ambitiøse og kompetente Agrarøkonomer eller Jordbrugsteknologer

  • Innovativ og Visionær Fagchef for Kvæg

Watch Job

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Scrum Master with a practical approach

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

Se flere jobs

Job

  • BioNutria udvider og søger 4 ambitiøse og kompetente Agrarøkonomer eller Jordbrugsteknologer

  • Innovativ og Visionær Fagchef for Kvæg

Se flere jobs

Kolofon

AgriWatch
Søg

Sektioner

  • Industri
  • Andelsselskaber
  • Teknologi
  • Landbrug
  • Politik
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Dorte Stenbæk Bro

db@agriwatch.dk

Tlf.: 2298 3108

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Job

Abonnement

Prøv AgriWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

agriwatch@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 483

Læs mere om abonnement her

Adresse

AgriWatch

Mediebyen 3

8000 Aarhus C

Tlf.: 3330 8391

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © AgriWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
AgriWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge