AgriWatch

Gødningsindustrien advarer: Nedlukning af europæiske fabrikker kan blive for bestandig

Over de seneste måneder har flere store gødningsproducenter i Europa lukket fabrikker som konsekvens af de højtflyvende energipriser. Nu advarer brancheorganisation om, at nedlukningerne kan blive permanente, medmindre EU-landene gør noget.

Foto: Todd Korol/REUTERS / X00147

De midlertidige nedlukning af europæiske gødningsfabrikker som resultat af skyhøje naturgaspriser risikerer at blive permanente. Således advarer industriorganisationen Fertilizers Europe nu.

Det skriver organisationen i en erklæring.

Fertilizers Europe skriver i opråbet til de europæiske regeringer, at naturgas, der bruges til at fremstille kunstgødning, normalt står for i omegnen af 80 pct. af fabrikanternes produktionsomkostninger.

Prisstigningerne har derfor gjort ekstra ondt på indtjeningen, hvilket har fået flere gødningsfremstillere til at lukke fabrikker midlertidigt ned, indtil markedet falder til ro igen. Men det er endnu ikke sket.

Og udsigterne kan være lange.

"Hvis der ikke tages hånd om situationen hurtigst muligt, er der en reel risiko for, at de midlertidige nedlukninger vil føre til permanent lukning eller flytte vores sektor ud af Europa," siger Jacob Hansen, der er generaldirektør i Fertilizers Europe. Brancheorganisationen repræsenterer 17 producenter og otte nationale sammenslutninger.

Efterspørger mere handling

Hvis ikke EU og medlemsstaterne får sat en ordentlig stopklods i stigningerne, vil det ikke bare få konsekvenser for markedet for gødning, men også fødevaresektoren og ammoniakforsyningen.

"Bølger i energipriserne fører til reduceret gødningsproduktion, højere inputomkostninger for landmænd og samtidig stigninger i fødevarepriserne," understreger Jacob Hansen og fortsætter:

"Gødningsindustrien handler ikke bare om at få planter til at vokse. Vores branche leverer også Adblue til de tunge køretøjer, CO2 til kød- og drikkevareindustrien bare for at nævne få eksempler."

Han mener ikke, at EU har gjort nok for at dæmme ned for krisen.

"Gødningsindustrien opfordrer til, at EU-Kommissionen handler hurtigt, og at medlemsstaterne i nødstilfælde overvejer at gøre "kick start-statsstøtte" tilladt, lægger et kommercielt og diplomatisk pres på de store gasleverandører i Europa og hjælpe europæiske landmænd med at håndtere det volatile marked," siger han.

Mere fra AgriWatch

Forventninger til fransk høst styrtdykker

Tørken raser videre i Frankrig, og det får forventningerne til årets majshøst til at tage et stort dyk. Forventningerne til udbyttet rammer nu det laveste niveau i mindst et årti.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch