Bayer betaler sagsøger for at få stadfæstet dom i Højesteret

Den tyske kemikoncern Bayer håber at kunne komme nemmere ud af fremtidige søgsmål ifm. Roundup. Derfor betaler selskabet en sagsøger for at anke en sag op til Højesteret.
Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau Scanpix

Efter at have betalt et svimlende milliardbeløb for at afslutte tusindvis af sager om sprøjtemidlet Roundup har den tyske kemikoncern Bayer nu taget et besynderligt redskab i brug for at forhindre fremtidige sager.

Selskabet betaler nemlig en sagsøger for et anke en sag videre hele vejen til Højesteret. Målet er, at en særlig dom skal stadfæstes, så et vigtigt nøgleargument i søgsmål, om at Roundup forårsager kræft, kan slås ned.  

Det skriver Bloomberg.

Lægen John Carson har sagsøgt Bayer i 2017, hvor kemikoncernen arbejdede for at få den amerikanske distriktsdommer R. Stan Baker fra Savannah til at lukke sagen.

Den fortsatte dog med argumenter om, at Roundups design var defekt og Bayer uagtsom.

I december vurderede dommeren dog, at Bayer ikke havde pligt til at advare Roundup-brugere om kræftrisici, fordi den amerikanske myndighed for miljøbeskyttelse (EPA) tidligere havde godkendt produktets design og mærkater.

Andre dommere i USA har afvist argumenter om, at EPA's godkendelse skaber konflikt med øvrig lov ifm. anklager om kræftfremkaldelse - et såkaldt 'preemption claim'.

For at dommen skal holde vand skal Bayer have sagen for appeldomstolen og senere Højesteret. Så længe John Carson anker 'preemption'-dommene og afviser at have vundet sagen, bliver han betalt af Bayer.

Selv om Bayer kan gå hen og tabe sagerne i appeldomstolen eller i Højesteret, er selskabet overbevist om, at EPA's godkendelse skaber klarhed i sagen, og dermed kan firmaet få medvind i Højesteret.

Det har flere juridiske analytikere over for Bloomberg bekræftet som værende et sandsynligt scenarie.

Monsanto-produktet Roundup kom for alvor under beskydning, da verdenssundhedsorganisationen WHO i 2015 konkluderede, at det muligvis kunne medføre kræft.

Sprøjtemidlet har siden været meget omdiskuteret og flere lande har ønsket et forbud mod forbruget. Samtidig har kemikoncernen Bayer, der ejer Monsanto, indgået forlig i USA i 125.000 sager med beskyldninger om, at Roundup forårsager kræft.

Det samlede beløb for forliget blev 11,6 mia. dollar (71,7 mia. kr.)

Bayer skrev i forbindelse med forliget, at virksomheden ikke anerkendte, at midlet skulle forårsage kræft, da der ifølge firmaet ikke er veldokumenteret forskning, der støtter påstanden.

Virksomheden mente dog, at sagernes omfang, varighed og belastning for selskabets ry gjorde, at firmaet indgik forlig.

Bayer taber endnu en retssag 

Kemigigant reserverer yderligere 13 milliarder til kræftramte 

Tysklands regering godkender forslag om bandlysning af glyphosat i 2024 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også