Danish Crown vil præge brasiliansk kødmarked med dialog – Greenpeace kalder det naivt

Er dialog eller boykot den bedste vej frem for at komme et problem til livs? Det spørgsmål splitter Danish Crown og Greenpeace i sagen om den danske slagterikoncerns køb af kød fra den brasilianske koncern JBS.
Foto: Amanda Perobelli/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Amanda Perobelli/Reuters/Ritzau Scanpix

Der bliver pustet til ilden i en sag om brasilianske kvægavleres forbindelse til skovafbrændinger og kødhandler mellem Danish Crowns datterselskab Ess-Food og kødkoncernen JBS.

Lobbyorganisationen Greenpeace har således fremsendt et brev til Danish Crown, hvor de opfordrer ledelsen til at tage afstand til blandt andet selskabet JBS, der er sat i forbindelse med afbrændinger i Brasilien.

Det giver dog for nuværende ikke mening at opgive handelsforholdet til JBS ifølge Danish Crown.   

"Vi tror på, der er behov for et systemisk skifte i Brasilien. Vi mener, vejen frem er gennem samarbejde, og vi er i dialog med de aktører, vi har samhandel med. Det er ikke skredet hurtigt frem grundet covid-19, hvor vi ikke har kunnet rejse et år. Vi mener dog, vi flytter noget i den rette retning, og derfor holder vi fast. Det er dog klart, at vores tålmodig ikke er enorm," siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.

Greenpeace mener ikke, Danish Crown kan få indflydelse på den store kødkoncern.

"Jeg er fuldstændig enig i, at der er brug for et systemisk skift i Brasilien, men kæden springer af for mig, når Danish Crown bliver ved med at sige, at de tror, de kan påvirke JBS, som er et af verdens største slagteriselskaber. JBS har gang på gang det seneste årti vist, at de er fløjtende ligeglade og bliver ved med at gøre tingene på den måde, de hele tiden har gjort," siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

Hvilken forskel gør det?

Greenpeace har i en ny rapport fra marts 2021 sat lup på forbindelse mellem flere større virksomheder og skovafbrændinger i Brasilien.

Rapporten har fokus på den brasilianske del af Pantanal, der har været hårdt ramt af påsatte skovbrande. I 2020 brændte 30 pct. af området. Ved at analysere shippingdokumenter har Greenpeace påvist en forbindelse mellem de påsatte skovbrande og indkøb af oksekød fra de brasilianske virksomheder JBS, Minerva og Marfrig.

Danish Crown har siden bekræftet, at datterselskabet Ess-Food har købt tre leverancer af brasiliansk kød fra september til december 2019, hvor selskabet sendte i alt 84 ton kød fra Brasilien til Hong Kong. To leverancer fra JBS og én fra Minerva.

Koncernen understreger, at leverancerne "udgør en meget lille del af Danish Crowns samlede forretning."

Hvorfor skulle en så stor koncern som JBS lytte til Danish Crown? Hvilken forskel gør det for JBS, om Danish Crown handler med dem eller ej?

"Der kan jeg bruge dine egne ord og sige, hvilken forskel gør det, hvis Danish Crown droppede dem? Jeg siger dermed ikke, det er ligegyldigt, men der er langt mindre chance for, at de vil lytte og føre dialog og i sidste ende ændre noget, hvis vi ikke handler med dem," siger Jens Hansen.

I Greenpeace mener Kristine Clement dog, at Danish Crown vil få indflydelse ved at trække sig frem for at forblive handelspartner.

"Det vil sætte et eksempel. JBS er bange for at miste en kunde, der måske kan sætte en lavine i gang. Når nogen begynder at trække sig, så vil der være flere, som gør det. Derfor betyder det noget, hvad Danish Crown gør. De har et medansvar," siger hun.

Andre har trukket sig

Virksomheder som Nordea og Tesco har trukket sig fra at have forbindelser til JBS, men ifølge Danish Crown har det betydning, hvilken industri virksomhederne er en del af. Derfor fastholder andelsselskabet troen på at kunne præge slagterikoncernen.

"Den væsentlige forskel på dem og os er, at vi er en del af den samme industri. Derfor tror vi fortsat på, at dialog kan føre til ændringer, men igen understreger jeg, at det er klart, vores tålmodighed ikke er endeløs," siger Jens Hansen, der dog ikke vil sætte en deadline på Danish Crowns tålmodighed.

Greenpeace påpeger, at JBS i 2009 svorede at stoppe køb af kvægavlere i forbindelse med skovrydning i Amazonas, hvilket Greenpeace påpegede stadig fandt sted i 2020.

"Nordea har prøvet med dialog, men valgte sidste år at trække sig som investorer, fordi de vurderede, det ikke nyttede noget med dialog," siger Kristine Clement.

I Danish Crown er der dog en tro på, at det er bedre at kunne påvirke på trods af at være en mindre handelspartner, fortæller pressechef Jens Hansen.

"Hvis ikke Ess-Food stod for den her kontakt mellem sælger og køber, ville et andet handelsselskab i verden stå for ordren. Det er et faktum, at der ikke er voldsomt mange handelsselskaber, der aktivt går ind og forholder sig til, hvad der sker i Brasilien. Der prøver vi til gengæld at påvirke det," siger han.

Det mener Kristine Clement fra Greenpeace dog ikke er en valid pointe.

"Man skal ikke blive ved med at gøre noget dårligt, fordi der måske er nogen, der er endnu dårligere," modsvarer Kristine Clement.

JBS er vokset massivt de seneste mange år, mens selskabet i samme periode har været involveret i en stribe skandalesager.

Virksomhedens primære ejere, de to brødre Joesley og Wesley Batista, har blandt andet været involveret i flere korruptionssager, som er endt med fængselsstraf til begge.

Brasilianske Danish Crown-indkøb sættes i forbindelse med skovrydning 

JBS om kritik: "Rapportens konklusioner trodser logik" 

Greenpeace kritiserer JBS for at vaske hænder efter kritisk rapport 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også