12 landmænd politianmelder advokater i BMG-sag

To kuratorer i sagen om det konkursramte kornselskab BMG er blevet anmeldt til politiet. Alt er foregået efter reglerne, siger anklaget advokat.
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

12 landmænd politianmelder to af de advokater, der er kuratorer i kornselskabet BMG, som gik konkurs i begyndelsen af 2019.

Det skriver Landbrugsavisen.

Samtidig har de klaget til Skifteretten over behandlingen af boet.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

"Vi forstår ikke, at de regler, der normalt gælder, ikke gælder i BMG. Det hele er sat ud af kraft", siger en af de 12 landmænd, der er anonym.

Politianmeldelsen er rettet mod advokaterne Søren Christensen Volder, Bech-Bruun, og Torben Korsager, Interlex, der blev udpeget som kuratorer i BMG lige efter konkursen.

Landmændene anklager advokaterne for at have overtrådt loven på seks punkter. Det drejer sig bl.a. om, at korn og gødning er blevet solgt for billigt og til fordel for enkelt-kreditorer, mens andre aktører ikke fik lov at byde.

"Jeg vil gerne se det, før jeg udtaler mig, men jeg kan sige, at alt er foregået efter reglerne", siger Søren Christensen Volder, partner hos Bech-Bruun, til Landbrugsavisen.

Samlet retssag

I december skrev AgriWatch, at Retten i Randers har besluttet, at fire sager skal behandles samlet. Det fortalte kurator Torben Korsager fra Interlex Advokater. Han forklarede, at alle parter nu skal aflevere såkaldte processkrifter.

"Det er lidt forskelligt fra part til part, hvor lang tid det tager, men det kommer nok til at tage en måned eller to, før alle har afleveret. Så kommer der skub i sagen igen, efter den har ligget lidt stille," sagde Torben Korsager.

Han ønskede ikke at opridse, hvad de fire sager hver især omhandler. Sikkert er det dog, at forløbet bliver langstrakt.

"Mit bud er, at en afgørelse ligger et-to år ude i fremtiden. Kreditorerne i BMG's konkursbo må væbne sig med tålmodighed, da de må vente til, at retten har talt," sagde Torben Korsager.

Der er rejst samlede krav på omkring 190 mio. kr.

Sagen tog fart, da medindehaveren Jens Møller Lund i januar 2019 blev bortvist og meldt til politiet for at have foretaget fiktive handler og fakturaer. Det resulterede i konkurs.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for, hvornår sagen begynder i retten.

Konkurs avler konkurs

Omkring 100 landmænd er ramt af BMG-konkursen. Svindlen foretaget af Jens Møller Lund har angiveligt været baseret på, at BMG har fået korn fra landmænd, som firmaet aldrig betalte for og få betaling for gylle, som virksomheden aldrig leverede.

Som en konsekvens af svindlen og konkursen gik også firmaet 3K konkurs.

Bestyrelsen i 3K indgav bæringen i begyndelsen af februar 2020 efter mange måneders forhandlinger med de kunder i 3K, der havde haft penge i klemme, siden BMG gik konkurs.

Siden var det ikke muligt for 3K at leve op til de kontrakter, der blev indgået med kunderne om videresalg til BMG.

Ifølge bestyrelsesformand Carl Boisen Thøgersen er det fire af i alt 15 kunder, som ikke har villet eftergive deres krav.

"Det er i alt 4,35 mio. kr., som er vores samlede tilgodehavende hos BMG," sagde bestyrelsesformand Carl Boisen Thøgersen i februar 2020 til AgriWatch.

Kreditorer fik erstatning af Skattestyrelsen

I september 2019 fik nogle af de tabslidende landmænd i sagen en smule medvind, da Skattestyrelsen tilbagebetalte 16 mio. kr.

Beløbet blev tilbagebetalt, da der var indbetalt for meget i moms som en konsekvens af de fiktive handler.

I juni 2020 skrev Landbrugsavisen, at Jens Møller Lund er pålagt en konkurskarantæne i tre år med virkning fra den 19. februar i år.

Det betyder, at han ikke må drive virksomhed eller deltage i ledelsen af en sådan, medmindre han hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser. Han kan heller ikke blive momsregistreret eller fungere som arbejdsgiver i perioden.

Ifølge kuratellet blev Jens Møller Lund pålagt at betale 15.000 kr. i sagsomkostninger til konkursboet.

Den forhenværende direktør har erkendt forholdene.

"Jeg er forfærdelig ked af de konsekvenser, som mine handlinger har medført. BMG A/S var grundet markedets udvikling endt i en svær situation. Mine intentioner har alene været, at virksomheden skulle overleve, så arbejdspladserne og min kompagnons og mit livsværk kunne bestå. Det har aldrig været min intention, at nogle skulle påføres tab herved," har Jens Møller Lund udtalt skriftligt gennem sin advokat.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Listen med landbrugshandler over fem millioner leveres dagligt via Resights. | Foto: Mikkel Kjær

Her er de seneste landbrugshandler

Læs også