Professor kalder ny gasledning til Nordic Sugar for dårlig løsning

Samfundsøkonomien er meget dårlig i etableringen af en gasledning fra Sydsjælland til Lolland-Falster. Det mener en professor i energiplanlægning, der havde plæderet for en el-løsning.
Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet. | Foto: PR/Aalborg Univsersitet
Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet. | Foto: PR/Aalborg Univsersitet

Mens Nordic Sugar og de danske sukkerroedyrkere jubler over udsigten til en ny gasledning fra Sydsjælland gennem Falster og til Nakskov på Lolland, bliver afgørelsen kritiseret af Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

Det skriver Børsen.

"Jeg har aldrig set dårligere samfundsøkonomi i et projekt fra Energinets side. Aldrig før. Det er i virkeligheden en smule bekymrende, at et forslag med så dårlig samfundsøkonomi overhovedet bliver fremsendt til ministeriet," siger Brian Vad Mathiesen til Børsen. Han mener, man i stedet for Energinets gasledning skulle have valgt en løsning med el.

Modtag AgriWatchs nyhedsbrev gratis!

Nordic Sugar har afvist, at der ikke findes en god teknisk løsning til at bruge el, men den vurdering er Brian Vad Mathiesen uenig i.

EnergiWatch har desuden beskrevet, at Ea Energianalyse ligeledes har kritiseret Energinet og regeringen for ikke at have undersøgt alternative forsyningsformer til sukkerfabrikkerne såsom elektrificering til bunds.

Den kritik afviser energiminister Dan Jørgensen (S). Ifølge ministeren har der været et grundigt og nuanceret arbejde forud for beslutningen.

"Der har pågået et grundigt og nuanceret analysearbejde i regeringen og vores beslutning hviler på en meget nuanceret tilgang til de mange dilemmaer, der indgår i en sådan beslutning, som vi har truffet i dag," siger Dan Jørgensen ifølge EnergiWatch.

Prisen for at føre ledningen bliver lige under 800 mio. kr., og den skal efter planen være færdig i 2024.

Sukkerproduktion er ganske energikrævende, og Nordic Sugar er ifølge ministeriet Danmarks næststørste CO2-udleder med 162.000 ton i 2019 - svarende vil over 60.000 personbilers årlige udledning.

Nordic Sugar producerer omkring 400.000 ton sukker om året i Danmark og har omkring 500 ansatte i Danmark. De to fabrikker ligger i Nakskov og Nykøbing Falster.

Landmændene producerer de 2,5 mio. ton sukkerroer, der giver grundlag for Nordic Sugars årlige produktion på omkring 400.000 ton sukker på fabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også