Finansdirektør forudser turbovækst i alternativer til pesticider

Der er stor efterspørgsel efter naturlige plantebeskyttelsesmidler flere steder i verden. Det oplever danske Chr. Hansen, som nærmer sig en godkendelse til at sælge på et nyt kontinent.
Foto: PR/Chr. Hansen
Foto: PR/Chr. Hansen

Sukkerørsproducenter i Sydamerika har i stor stil taget Hørsholm-virksomheden Chr. Hansens naturlige plantebeskyttelsesmidler til sig.

Det oplyser koncernen i forbindelse med regnskabet for første kvartal, der blev offentliggjort torsdag morgen.

"Vi ser kun fremtidig vækst og innovation på det område. Jeg kan roligt sige, at væksten vil fortsætte i samme hastighed, som vi har oplevet det sidste år. Plant Health er et af vores fyrtårn, der skal drive væksten fremover," siger finansdirektør Lise Mortensen til AgriWatch.

I august 2020 kom Chr. Hansen med en ny 2025-strategi, og her blev Plant Health udpeget som et såkaldt "fyrtårn". For at opnå det prædikat kræver det, at selskabet ser et potentiale for en omsætning på mindst 100 mio. euro om året i en ikke nærmere defineret fremtid.

Chr. Hansen havde på daværende tidspunkt lanceret fire produkter, hvoraf det største salg kommer fra produktet Quartzo, der sælges til producenter af sukkerrør i Brasilien.

Næste skridt for Chr. Hansens Plant Health-division bliver længere nordpå.

"Vores næste marked bliver Nordamerika, hvor der i øjeblikket er masser af produkter i registeringsfasen," siger Lise Mortensen.

Plant Heath udgør sammen med Human Health og Animal Health divisionen Health & Nutrition.

Health & Nutrition landede i første kvartal af regnskabsåret 2020/21 en samlet omsætning på 78,2 mio. euro og et driftsresultat, Ebit, før særlige poster på 10,6 mio. euro. Omsætningen i Health & Nutrition var på 53,9 mio. euro i første kvartal sidste år, hvor driftsresultatet også landede på 10,6 mio. euro.

EU sidst i rækken

Frem mod 2025 er målet, at 25 millioner hektar landbrugsjord bruger løsningerne fra Chr. Hansen.

"Vi har fundet ud af, at biologiske produkter kan konkurrere med kemikalier på præstationer. I begyndelsen troede vi, at vi var heldige, hvis vi kunne opnå 60-70 pct. af virkningsgraden fra kemikalier, men vi har fundet ud af, at vi i nogle kontekster kan matche kemikalierne. Det har virkelig givet os blod på tanden," sagde Christian Barker, direktør for Chr. Hansens Health & Nutrition division, i den forbindelse med lanceringen af 2025-strategien til AgriWatch.

Der går dog længe, før danske landmænd kan gøre brug af Chr. Hansens naturlige plantebeskyttelse.

"Der går noget tid endnu, inden vi kommer til at lancere de første produkter i Danmark. Af konkurrencemæssige hensyn kan jeg ikke sige så meget mere," sagde Christian Barker, som dog fortalte, at ansøgningsprocessen blev sat i gang for et par år siden.

"Det er en langsommelig proces. Det tager bare væsentligt længere tid i Europa end i Sydamerika og USA, og det er ret uheldigt, fordi de danske landmænd må vente længere på den nyeste innovation end deres konkurrenter i mange andre regioner i verden," sagde Christian Barker, der vurderede, at den længere proces både skyldes en langsommere sagsbehandling og et større forsigtighedsprincip.

Chr. Hansens naturlige plantebeskyttelse ligger i afdelingen Plant Health, der sammen med Animal Health og Human Health udgør divisionen Health & Nutrition.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også