AgriWatch

EU vil kigge milliardstort Danfoss-køb efter i sømmene

Kommission frygter, at Danfoss' milliardstore køb af Eatons hydraulikforretning, der blandt andet sælger til landbruget, vil begrænse konkurrencen.

Foto: Michael Sohn/AFP/Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen åbner en "tilbundsgående" undersøgelse af Danfoss' overtagelse af irske Eaton. Det oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Købet, der omfatter Eatons hydraulikforretning, blev annonceret i januar og løber op i 3,3 mia. dollar – eller mere end 20 mia. kr.

Hydrauliske komponenter er for eksempel pumper og andet, der bruges i systemer, som sætter en maskine i bevægelse – for eksempel en motor.

Overtagelsen var betinget af de relevante myndigheders godkendelse. Og nu vil EU-Kommissionen altså granske den yderligere.

Det skyldes, at EU-Kommissionen er bekymret for, at overtagelsen kan begrænse konkurrencen på markedet.

En indledende undersøgelse har skabt bekymring for, at overtagelsen kan føre til højere priser.

Både Danfoss og Eaton er nemlig "stærke aktører" på markedet for hydrauliske komponenter.

Ifølge EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har producenter af maskiner brug for adgang til komponenterne til rimelige priser. Ellers vil de ikke kunne udvikle sig.

"Vi har indledt en tilbundsgående undersøgelse for omhyggeligt at vurdere, om transaktionen kan føre til negative virkninger for konkurrencen og til færre valgmuligheder og højere priser for de europæiske kunder," siger hun i meddelelsen.

Mikkel Thrane, pressechef i Danfoss, fortæller, at det er meget normal procedure ved store opkøb.

"Vi vil selvfølgelig bistå kommissionen med de oplysninger, de har brug for," siger han.

Kommissionen vurderer fusioner og overtagelser af store virksomheder. Langt de fleste godkendes efter en rutinemæssig gennemgang.

Der kan dog også startes en undersøgelse. Kommissionen har 25 dage til at beslutte, om det skal ske.

Det har den altså nu gjort. Nu har kommissionen 90 dage til at træffe en afgørelse. Det vil sige indtil 3. februar 2021.

Eaton havde sidste år et salg på 2,2 mia. dollar og 11.000 ansatte. Danfoss havde til sammenligning et salg på syv mia. dollar og cirka 28.000 ansatte.

Mere fra AgriWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AgriWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FødevareWatch