Novozymes' landbrugssegment går frem i coronahalvår

Coronapandemien kan ses på resultaterne i Novozymes i de første seks måneder af 2020. Dog leverer virksomhedens segment for landbrug og foder vækst.
Novozymes' fabrik på Nørrebro i København. | Foto: Lars Just/Politiken/Ritzau Scanpix
Novozymes' fabrik på Nørrebro i København. | Foto: Lars Just/Politiken/Ritzau Scanpix
AF PETER HØYER OG RITZAU FINANS

Flere af enzymproducenten Novozymes' segmenter var udfordret under coronakrisen i første halvår 2020.

Dog viste segementet for landbrug og foder gode takter i halvåret, skriver Novozymes i en handelsopdatering.

Virksomhedens organiske salg inden for landbrug og foder voksede med 27 pct. i andet kvartal, hvor både foder og alliancen med Bioag bidrog positivt til resultaterne.

Salget var især påvirket af en udbetaling af tilgodehavender, der var relateret til det tidligere Bioag-setup, som blev udvidet i 2019. Bioag-alliancen er et samarbejde med tyske Bayer, der blev udvidet til også at inddrage selskaberne Univar Solutions og UPL.

Novozymes påpeger i opdateringen, at der ville være tocifret vækst i første kvartal for segmentet, også hvis udbetalingen ekskluderes. Salget inden for fodersegmentet er sandsynligvis støttet af timingen i markedet, skriver selskabet.

For første halvår 2020 voksede segmentet for landbrug og foder med 17 pct. til et salg på 1,03 mia. kr. Andet kvartals salg inden for segmentet var 512 mio. kr.

Den samlede organiske vækst i Novozymes var 4 pct. i halvåret og minus 2 pct. i andet kvartal.

Ebit-margin rapporteres på omkring 27,5 pct. for halvåret og 26 pct. for andet kvartal.

Koncerndirektør Ester Baiget siger, at hun overordnet er tilfreds med udviklingen.

"Vi så vækst i vores to største forretningsområder og leverede en solid præstation i halvåret," siger i hun opdateringen.

Covid-19 satte prop i

Retningen var sat - men så kom Covid-19 og satte en stopklods i væksten i nogle af Novozymes' divisioner. Og medvinden har også ramt - udover Vaskemidler - divisionen Føde- og drikkevarer, som leverer enzymer til blandt andet bageindustrien.

Mest markant er fremgangen dog hos Vaskemidler med en organisk salgsvækst i både halvåret og i andet kvartal på 11 pct.

Modsat er modvinden steget støt i andet kvartal for Bioenergi. Her faldt salget 15 pct. i første halvår og 37 pct. i andet kvartal - markant mere end henholdsvis de minus 4 pct. og minus 1 pct. i de tilsvarende perioder i 2019.

Og det hænger sammen med, at USA lukkede landet ned i forsøget med at stoppe spredningen af coronavirus. Konsekvensen af hjemmearbejde blev, at forbruget af benzin faldt - og det smittede direkte af på Novozymes salg af enzymer til produktion af bioethanol, der ligeledes blev hældt ned i dybet.

Også i divisionen Tekniske og pharma faldt salgsvæksten markant - i andet kvartal med 34 pct. og i første halvår med 22 pct. I andet kvartal 2019 lå faldet på 2 pct., mens der for halvåret var en vækst på 2 pct.

At faldet er taget til skyldes lukninger af produktion, hvor blandt andet tekstilindustrien måtte lukke for fabrikker.

"Vi fortsætter med at agere under vanskelige forhold og med ringe sigtbarhed på grund af Covid-19," lyder det fra koncerndirektøren.

Novozymes har suspenderet forventningerne. Og det ændres der ikke på i dagens opdatering.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også